- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gutereš iz Odese: Pozivam ceo svet da stimuliše isporuke ruskih prehrambenih proizvoda

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u Odesi pozvao vlade i kompanije da stimulišu isporuku ruskih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, kako je i usaglašeno prehrambenim sporazumom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, izvoz velike količine proizvoda i đubriva iz Ukrajine i Rusije ima odlučujući značaj za dalju stabilizaciju tržišta robe i smanjenje cena.

„Međutim, nećemo zaboraviti da ono što zapažamo ovde u Odesi je samo jedan deo rešenja. Drugi važan deo, za koji se zalažemo, odnosi se na nesmetan pristup svetskim tržištima ruske hrane i đubriva koja nisu pod sankcijama“, rekao je Gutereš.

Istakao je da je važno da sve vlade i privatne kompanije sarađuju kako bi se ruski proizvodi i đubriva plasirali na tržištu.
Gutereš je danas stigao u luku Odesa, a tokom jučerašnjeg dana je u Lavovu održao sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.
Podsetimo, izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
Kukuruz i pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
RUSIJA
Brod sa skoro 30.000 tona kukuruza krenuo iz Crnomorska u Istanbul
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala