- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdogan: Planiram da razgovaram s Putinom o Zaporoškoj nuklearki

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erogan izjavio je da planira da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i da apeluje na njega da preduzme konkretne mere.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Erdogan je boravio u Lavovu gde je juče imao trilateralni susret sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom.
„Tema Zaporoške nuklearne elektrane nije slučajna. Prvo, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju mora pažljivo da prati situaciju i da na sebe preuzme određen teret kada je reč o tome šta je neophodno uraditi ... Jer to je pretnja. Kada sam rekao: ‘Ne želimo da doživimo drugi Černobilj’ , to sam ima u vidu. Razmotrićemo to pitanje sa Putinom i posebno ćemo ga zamoliti da Rusija da svoj doprinos u vezi s tim kao važnom koraku ka miru za ceo svet“, rekao je Erdogan.

Sastanak Putin-Zelenski može da se organizuje u Turskoj

Takođe je rekao da je predsedniku Ukrajine predložio da se u Turskoj održi sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
„To je bila moja prva poseta Ukrajini od početka konflikta. Tokom razgovora sa Zelenskim razmotrili smo bilateralne odnose, a naravno, glavna tema bio je rat koji traje već pola godine. Još jednom sam rekao da nastavljamo da podržavamo teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine. Takođe sam rekao da ćemo nastaviti da doprinosimo okončanju rata diplomatskim putem i pregovorima. Kao što sam rekao Putinu tokom posete Sočiju, ukazao sam i Zelenskom da njihov sastanak može da se održi u Turskoj“, rekao Erdogan novinarima u avionu na puta ka Turskoj.
Prema njegovim rečima, tokom trilateralnog susreta razmotreni su koraci koje je moguće preduzeti u cilju aktiviranja mehanizma za izvoz ukrajinskog žita.
Turski predsednik rekao i da je u stalnom kontaktu sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u vezi sa Sirijom.
Prema njegovim rečima, to je bila jedna od važnih tema na sastanku u Sočiju a sada se nastavljaju razgovori o borbi protiv terorizma.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Kijev planira provokaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala