- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaporoška oblast očekuje generalnog sekretara UN

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPripadnik ruske vojske na ulazu u Zaporošku nuklearnu elektranu
Pripadnik ruske vojske na ulazu u Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Vlasti Zaporoške oblasti čekaju u regionu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i misiju IAEA i spremne su da osiguraju njihovu bezbednost prilikom posete nuklearnoj elektrani, izjavio je šef regionalne administracije Evgenije Balicki.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Osiguraćemo bezbednost (misije IAEA). Potpuno smo spremni, imamo specijaliste. Nadam se da će biti pozvani i stručnjaci iz ‘Rosatoma’ da objektivnije predstave sliku. Od njega (Gutereša) očekujemo i prepoznavanje i razumevanje pravog stanja. Neka dođu i pogledaju svojim očima. Evropljani moraju da znaju kome isporučuju oružje iz kojeg onda pucaju na nuklearna postrojenja, čija bezbednost nije samo na Ukrajini ili oslobođenih teritorija, već i cele Evrope, pa i celog sveta“, rekao je Balicki za televiziju „Rusija 24“.
„Zbog toga bismo voleli da on (generalni sekretar UN) dođe, da sve bude zvanično zabeleženo. I, poželjno bi bilo da se nuklearni objekti nekako izuzmu iz granatiranja, da postoji neki dogovor na tu temu, da možda IAEA učestvuje u tome“, dodao je on.
Balicki je dodao da su vlasti Zaporoške oblasti razvile plan za evakuaciju stanovništva u slučaju havarije na nuklearnoj elektrani.
On je naveo i da se zajedno sa vojskom preduzimaju sve mere da se obezbede rezervni kanali za hlađenje reaktora stanice u slučaju oštećenja centralnog rashladnog sistema, na koji ukrajinska vojska namerno puca.
Gutereš će u četvrtak, u okviru posete Ukrajini u Lavovu, učestvovati na trilateralnom sastanku sa turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom i njegovim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim. Generealni sekretar UN će u petak posetiti Odesu.
Kako je ranije izjavio član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, Gutereš bi tokom posete Ukrajini mogao da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu, koju redovno granatiraju ukrajinske snage.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Ruska vojska: Kijev planira provokaciju u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala