- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington poziva Moskvu da omogući međunarodnom timu pristup Zaporoškoj nuklearki

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Vašington poziva Moskvu da omogući pristup inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Međunarodna agencija za atomsku energiju mora dobiti pristup Zaporoškoj nuklearnoj elektrani što je pre moguće“, rekao je Prajs novinarima i naglasio da kontrola Rusije nad tom centralom i dalje izaziva duboku zabrinutost Vašingtona.
Ukrajinska vojska nastavlja redovno da granatira grad Energodar, u čijoj se blizini nalazi nuklearka, kao i okolna sela i teritoriju koja pripada samoj atomskoj centrali. U sredu su ukrajinske snage ispalile najmanje šest projektila na oblast atomske centrale, koja nije oštećena u napadu.
Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na levoj obali Dnjepra, pored Energodara, u Zaporoškoj oblasti. To je najmoćnija nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je naglasilo da je opravdano to što je ruska vojska zauzela nuklearku kako bi sprečila curenje nuklearnoj i radioaktivnog materijala.

SAD spremne da sarađuju s Rusijom u Sporazumu o strateškom naoružanju

Prajs je, takođe, rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne da sarađuju s Rusijom nad dokumentom koji bi zamenio postojeći Sporazum o smanjenju i ograničavanju količine strateškog naoružanja.
„Mi smo spremni, ako je Rusija spremna da radi kao odgovorna nuklearna država, za pregovore o novim okvirima koji bi zamenili Sporazum o strateškom naoružanju čiji rok ističe“, rekao je Prajs novinarima.
On je naglasio da Vašington smatra da je neophodno pridržavati se važnih parametara postojećeg sporazuma.
„Vidimo vrednost Sporazuma o strateškom naoružanju, sada je njegova vrednost čak i porasla u poređenju s prethodnim periodom“, rekao je Prajs.
Portparol Stejt departmenta je istakao da će se SAD zalagati za to da se sačuvaju ključne odredbe tog sporazuma.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Ukrajinska vojska 100 odsto sprema provokaciju: Zaporošku nuklearku će nadletati ruski dronovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala