- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Vandalizam u manastiru Žiča: Posetioci urezivali svoja imena na freskama

CC BY-SA 3.0 / Mina Djikanovic/cropped photo / Manastir Žiča u Raškoj oblasti
Manastir Žiča u Raškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje skrnavljenje fresaka u manastiru Žiča na kojima su urezana imena posetilaca ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iz ministarstva apeluju i ukazuju građanima Srbije da je očuvanje kulturnog nasleđa od civilizacijskog značaja i da je skrnavljenje spomenika čin vandalizma i nepoštovanja sopstvene kulture i kulture uopšte.
„Ministarstvo kulture i informisanja napominje da smo se vekovima suočavali sa najtežim iskušenjima i uprkos njima ostali smo posvećeni očuvanju svojih kulturnih korena, jer su oni najsnažniji čuvar identiteta celokupnog srpskog naroda. Manastir Žiča nije jedini primer ovakvog vandalizma. Nažalost, ovakve scene možemo videti i u drugim manastirima i na spomenicima u Srbiji“, navodi se u saopštenju.
Iz ministarstva poručuju da svi „moramo razviti svest da ukoliko kao pojedinci ne brinemo o svom kulturnom nasleđu, ne postoji institucija, država ili kazna koja to može nadomestiti“, prenosi Tanjug.
Freska cara Nikolaja drugog pronađena u crkvi svetog Save u manastiru Žiča - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2015
Otkrivena freska poslednjeg ruskog cara u manastiru Žiča
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala