- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poslednja cigla u zidu: Čovek koji je svima osvetlio – tamnu stranu Zapada

© Foto : Skrinšot, JutjubOmot albuma „Wish You Were Here” Pink Flojda.
Omot albuma „Wish You Were Here”  Pink Flojda. - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Od vremena kada je u Pink Flojdu počeo da piše o sistemskom mozgoispiranju u cilju formiranja ljudi u jednolične ideološke kalupe pogodne za rad na fabričkoj traci jednoumlja, pa do današnjeg dana, prošlo je preko pet decenija. Rodžer Voters danas deluje usamljeno, kao poslednji hrabri glas svoje generacije i, simbolički, poslednja cigla u zidu savesti.
Nekome ko je juče ili možda prošle nedelje čuo za Rodžera Votersa, izjave u kojima kritikuje američku spoljnu politiku ili poziva na oslobađanje osnivača Vikiliksa Džulijana Ansanža mogu delovati kontroverzno. Međutim, ukoliko se prate njegov život i muzička karijera duže od sedmice, dolazi se do zaključka da njegove nedavno izrečene poruke podrške Rusiji i Kini ne odskaču ni malo od njegovog celoživotnog zalaganja.

Ikona koja menja paradigmu

Voters je u sredu, pridružujući se protestu ispred Ministarstva pravde u Vašingtonu, pozvao i na oslobađanje Džulijana Ansanža. Apelovao je na vrhovnog tužioca Merika Garlanda, da „učini pravu stvar“ i oslobodi osnivača Vikiliksa, navodeći da postoji ozbiljna mogućnost da ga američka vlada ubije ukoliko joj bude isporučen.
Pored protivljenja neosnovanom utamničenju Ansanža, Voters je nedavno u intervjuu sa reporterom CNN-a izneo i svoje mišljenje o ratu u Ukrajini.
Moglo bi se reći da je sve ovo počelo još 2008. godine. Ovaj rat se svodi na akciju i reakciju prema NATO-u koji je namerio da se probije do same ruske granice, što su obećali da neće činiti nakon što je Gorbačov dogovorio povlačenje Sovjetskog Saveza iz čitave Istočne Evrope, rekao je Voters, dodajući da Americi uopšte i nije u interesu da se rat u Ukrajini završi.
Rodžer Voters - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2018
Rodžer Voters podržao Asanža u Berlinu (foto)

Amerika će se boriti do poslednjeg Ukrajinca, a ako žele da se to završi, zašto to ne okončaju? Zato što je to u njihovim rukama, oduvek je bilo. Ne žele da se rat završi jer treba zaraditi ogromno bogatstvo, izjavio je suosnivač Pink Flojda, osvrćući se na milijarde dolara koje SAD i zemlje NATO-a šalju Kijevu u oružju.

Votersovu novu turneju "This is not a drill’’, pored muzike, prati i multimedijalni sadržaj u formi slajdova koji na ogromnim ekranima prikazuju imena ratnih zločinaca, a upravo je zbog ukrajinske situacije aktuelni američki predsednik, Džo Bajden, zavredeo mesto na ovoj listi, pridružujući se Donaldu Trampu, koji se na istoj već nalazio.
Gitarista Rodžer Voters - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2018
Rodžer Voters: Želite rat sa Rusima? Vi ste poludeli!? Znate li sa kim imate posla?
Celo Votersovo umetničko delo kroz Pink Flojd ima jedan čvrst odnos prema događanjima u svetu i do dan danas u svemu što je radio prepoznajete čoveka sa čvrstim stavom. On je čovek koji ne može da se odrekne samog sebe i uvek govori ono što stvarno misli. U vremenu u kojem je vrsta muzike iz koje on izlazi postala svetska zabava, postoji neko ko čuva tu savest i ideju iz '60-ih godina. Nažalost, u ovom svetu u kojem živimo, malo je takvih, izjavio je za Sputnjik čuveni rok kritičar Petar Peca Popović

Tamna strana novinarstva

Autora rok epova koji su ujedno predstavljali i Sveto pismo i epitaf posleratnim generacijama, među koje je spadao i Voters čiji je otac, nakon nasilne mobilizacije, nastradao kao pilot 1944. godine na nebu iznad Italije, nije trebalo podsećati koja strana je oslobađala Evropu za vreme Drugog svetskog rata. Na konstataciju novinara CNN-a, Majkla Skermoniša, da su Amerikanci „oslobodioci“, Voters je spremno odgovorio.
Vi ste se uključili u Drugi rat zbog Perl Harbora. Pre toga ste vodili politiku kompletnog izolacionizma. Hvala Bogu da su Rusi do tada već pobedili u tom prokletom ratu, a do tada je 23 miliona Rusa poginulo braneći tebe i mene od nacisitičke pošasti.
© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaRodžer Voters, koosnivač „Pink Flojda“
Rodžer Voters, koosnivač „Pink Flojda“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Rodžer Voters, koosnivač „Pink Flojda“
Nakon održanog školskog časa iz istorije i tautologije, Voters je poručio svom sagovorniku, a možemo slobodno pretpostaviti i svima koji slušaju njegove reči, sa ili bez muzičke pratnje, „da ode i pročita još malo“, ne obazirući se na propagandne poruke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala