Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nova runda, stara igra Zapada: Da Srbija digne ruke od Kosova /video/

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu je deo igre mačke i miša koja traje već deset i više godina, u kojoj Srbiju na razne načine pokušavaju da privole da prizna Kosovo, kaže bivši ambasador Rade Drobac, komentarišući ishod današnje runde briselskog dijaloga.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U očekivanju sutrašnjeg obraćanja predsednika Aleksandra Vučića po povratku iz Brisela, nakon sastanka s predsednikom vlade u Prištini Aljbinom Kurtijem, Drobac kaže da ne bi bio iznenađen ako čujemo da opet nije bilo napretka.
„Ne vidim da je ovaj sastanak bio u bilo čemu drugačiji nego prethodni. On ima možda neke karakteristike koje neki raniji nisu imali, a to je da se dešava u trenutku sukoba u Ukrajini kad oni i na taj način pokušavaju da prave problem Ruskoj Federaciji i stvore tenziju koja neće biti nikom prijatna, a najmanje Srbima ali ni Albancima na Kosovu“, konstatuje bivši ambasador.
Drobac smatra da se, s druge strane, funkcioneri EU koji se, kako kaže, najmanje pitaju u celom ovom procesu, ponašaju kao izaslanici Sjedinjenih Država.
„Zarađuju svoje plate, organizuju sastanke, daju tim sastancima dimenziju koju oni neće imati niti imaju, to su sastanci u kojima se ništa novo ne donosi niti išta novo predlaže. Predstavljaju nam danas Kurtija, juče nekog drugog, sutra nekog trećeg kao nekog ko je važan i ima svoje stavove, a u suštini on je samo jedan od piona u igri sa nama, Rusijom i sa drugima“, primećuje sagovornik Sputnjika.

NATO uz Albance

Drobac takođe ističe i da je stav Kvinte bio i ostao da Srbija treba da prizna Kosovo. Na pitanje, može li se očekivati da, ukoliko opet dođe do eskalacije na severu Kfor zaštiti Srbe, Drobac uz podsećanje da te snage čine jedinice iz NATO zemalja kaže da ne smemo da zaboravimo da nas je NATO bombardovao, a da i dan danas pritiska samo Srbe.
„Lepo je to što oni nas štite. Oni nas štite dok god je takva polika da neće otvoreni sukob. Ali ne daj Bože da do nekog sukoba dođe oni neće štititi Srbe nego Albance. Uostalom, ne obučavaju oni Srbe za rat nego Albance na Kosovu. Oni njih hoće da prime u NATO, oni od njih prave kosovsku armiju. Tako da ja nikakvo poverenje u njih nemam. To je sve dogovorena politika“, smatra Drobac.
On istovremeno dodaje da ni NATO nije monolitna organizacija, kao ni EU niti međunarodna zajednica. Neke srpske manastire i Srbe jesu zaštitili pripadnici Kfora ali to su bili, kaže, oni koji su to učinili iz moralnih pobuda, kao recimo pripadnici italijanskog kontingenta.
Ipak, ti primeri, uveren je diplomata, ne treba da Srbe upute na to da veruju NATO-u.
„Mi NATO-u nema šta da verujemo. Uostalom, da je NATO posvećen instrukcijama UN primenili bi bez pogovora Rezoluciju 1244 jer je ona jača od svih papira. Mi slušamo o sporazumu koji bi imao neku trajnu vrednost i legalnost. A šta ćete više od rezolucije UN. Nama ne treba ništa više nego da se ona sprovede kao prvi korak u povratku poverenja“, kaže Drobac.

Priština ne ispunjava ništa

On se na kraju pita kako da povratimo međusobno poverenje s Albancima kad ništa od onog što je trebalo da ispuni albanska strana nije ispunjeno dok se na Beograd stalno vrši pritisak, a da to što iz EU poručuju da Priština to treba da ispuni, ništa ne znači:
„Svako može da se junači, ali idi pa učini nešto. Oni nisu učinili ništa niti će učiniti van okvira politike koju vode. A njihova je politika da mi dignemo ruke od Kosova i predamo im ga. A ne smemo zaboraviti da je Kosovo i dalje naše, i po pravdi, i po papirima“, zaključuje Drobac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala