- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Očekujemo da će se stručnjaci IAEA tokom posete Zaporoškoj nuklearki uveriti u zločine Kijeva

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Rusija očekuje da će poseta stručnjaka Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani u Zaporožju biti organizovana u najskorije vreme kako bi se na licu mesta uverili u zločinačku aktivnost kijevskog režima, izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Ivan Nečajev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Da bi se sprečila nuklearna katastrofa potrebno je primorati ukrajinske jedinice da obustave granatiranje. Očekujemo da će stručnjaci iz IAEA u najskorije vreme doputovati u Zaporošku nuklearnu elektranu, što je potpuno bilo usaglašeno još u junu i obustavljeno od strane rukovodstva UN. Stručnjaci treba da se na licu mesta uvere u zločinačko ponašanje kijevskog režima“, istakao je on.

On je dodao da je ideja o demilitarizaciji zone oko nuklearke neprihvatljiva i da bi to stanicu učinilo još ranjivijom.
Kako je objasnio, Kijev je mnogo puta pokazao da je sposoban da organizuje provokacije i nije u mogućnosti da kontroliše nacionalističke formacije.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.

Poseta zatvoru u Jelenovki

Nečajev je dodao i da je Moskva zainteresovana i da se poseta misije UN Jelenovki održi što je pre moguće, što će biti moguće nakon dogovora o svim detaljima.
„Što se tiče zaključaka misije, mi, naravno, računamo na nepristrasnu i neangažovanu analizu i utvrđivanje svih činjenica povezanih za ovaj tragični incident“, precizirao je Nečajev.
Ukrajinske snage su 29. jula granatirale zatvor u Jelenovki gde su većinom bili smešteni zarobljenici „Azova“*, a tom prilikom su poginule 53 osobe, dok je 75 ranjeno. Na mestu napada pronađeni su delovi granate američkog sistema „Himars“.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je ranije da se trenutno usaglašavaju ovlašćenja članova grupe UN koji bi trebalo da budu poslati da utvrde okolnosti napada na istražni zatvor u Jelenovki.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Ruski general: Ukrajina i SAD pokušavaju da poremete bezbedan rad nuklearke i da za to okrive Rusiju
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina se bavi nuklearnim ucenama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala