Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Snažna poruka Vučića pred šefom NATO-a: Nova generacija Srba na Kosovu neće trpeti teror /video/

© AP Photo / Olivier MatthysAleksandar Vučić i Jens Stoltenberg
Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
NATO nastavlja da pomno prati situaciju na Kosovu i Metohiji, a KFOR će preuzeti sve mere kako bi se obezbedila sigurnost, rekao je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se Stoltenbergu, navodeći da će Srbija da nastavi da poštuje mandat KFOR-a.
„Mir i stabilnost su za Srbiju od presudnog značaja“, podvukao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao je da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i nas na ovu situaciju.

„Oni će vam reći da je nasilje postavljenje barikada, a za nas je nasilje sistematsko sprovođenje nasilja. Kad su saterani u ćošak i kad nemaju gde, ne očekujte od Srba da uživaju i da kažu da im je lepo. Ima generacija mladića na severu Kosova koji to neće da trpi, za njih to nije nezavisna država i na njih niko ne može da utiče“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će sutra imati teške razgovore sa Kurtijem, kao i da Beograd i Priština gotovo ni u čemu nisu saglasni.
„Srbija će se držati svega onog što je potisano“, rekao je on.
Vučić je ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će na tome i ostati.
Predsednik Vučić je ukazao da je za ljude u Srbiji i naš narod na KiM važno da smo mi našu poziciju objasnili.
"Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo što je učestalo na KiM", rekao je Vučić.
"Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali da istovremeno učinimo sve što možemo da očuvamo mir i stabilnost", zaključio je Vučić.
On je ponovio danas da Srbiji nisu potrebne ničije strane baze, da je Srbija vojno neutralna zemlja i da samo želi da čuva mir.
Vučić je to rekao u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom odgovarajući na pitanje da li ga je agresivno ponašanje Aljbina Kurtija i Kvinte nateralo da razmislja o ponuđenoj ruskoj bazi u Srbiji.
Vučić je poručio da Srbija želi sama da obezbeđuje svoje nebo, svoj narod i stanovništvo i istakao da će se tako ponašati i u budućnosti.
Generalni sekretar NATO rekao je da je Kfor već pojačao prisustvo na severu KiM i da je spreman da deluje u slučaju eskalacije situacije, ali da pre svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.
"Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, esklacija i bilo kakav sukob", rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je dodao da je Kfor u bliskom kontakru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spreče nesporazum i da da se deluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.
"Mi smo spremni da delamo. Već smo povećali na severu prisustvo, ali smo spremni da radimo da se smanje tenzije i obezbedi sigurnost kretanja", rekao je Stoltenberg.
Stoltenberg je pozdravio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koji se u četvrtak održava u Briselu.
"Pozdravljam novu rundu pregovora između lidera i pozivam sve strane da pristupe razgovorima fokusirano i konstruktivno. Dijalog je platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica", rekao je generalni sekretar NATO-a.
Generralni sekratar NATO rekao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o izazovima vezanim za sever Kosova i drago mu je zbog mogućnosti da se danas sastanu i lično razgovaraju o tome.
On je rekao da NATO pomno prati situaciju na Kosovu i ako stabilnost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše.
"Misija Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabinost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbedi bezbednost i sloboda kretanja", naveo je Stoltenberg.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala