- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: LNR i DNR ─ suverene države, same odlučuju da li će pozvati generalnog sekretara UN

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Donjecka i Luganska Narodna Republika su suverene države, one mogu samostalno da odluče da li će pozvati generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Podsetiću vas da su Donjeck i Lugansk suverene države koje, naravno, vode svoju politiku. Naravno, sada se suočavaju sa pretnjom, suočavaju se zajedno sa našom zemljom koja je pritekla u pomoć na njihov zahtev, ali to su suverene države. Zbog toga pozivanje generalnog sekretara UN i upućivanje poruka zavisi od odgovarajućih struktura DNR i LNR“, rekla je Zaharova za Sputnjik.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sastaće se u četvrtak u Lavovu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je ranije portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

Zašto Gutereš ne ide u Zaporošku nuklearku

Zaharova je takođe navela da ne razume zašto delegacija IAEA i dalje ne može da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu, ako je generalni sekretar UN uspeo da organizuje posetu Ukrajini.
„Ako je generalni sekretar UN stigao u posetu teritoriji Ukrajine, iskreno ne razumem zašto je delegacija IAEA – strukture UN, jedna od grana ‘velike porodice UN’, zašto delegacija IAEA ne može da ode, sa stanovišta sekretarijata UN, do Zaporoške nuklearne elektrane“, istakla je Zaharova.
Ona je dodala da predstavnici IAEA odavno čekaju da vide šta se dešava oko ovog nuklearnog objekta, odnosno „šta radi kijevski režim u vezi sa bezbednošću nuklearne elektrane“.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala