- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nisu sprečili tragediju u BiH i na Kosovu – neće ni u Ukrajini: Turski argumenti za reformu UN

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZgrada UN u Njujorku
Zgrada UN u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Turska predlaže da se izvrši reforma Ujedinjenih nacija, jer ta organizacija nije efikasna u rešavanju bezbednosnih pitanja, izjavio je šef Uprave za komunikacije iz administracije turskog predsednika Faretin Altun.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Organizacija trenutno ne može da pripremi konkretna rešenja za sprečavanje velikih humanitarnih katastrofa, naročito nakon završetka Hladnog rata. UN u ovom momentu nema efikasnu ulogu u održavanju mira i bezbednosti“, prenela je Altunovu izjavu agencija „Anadolija“.

Prema njegovim rečima, organizacija koja u prošlosti nije bila sposobna da spreči ljudske tragedije u Bosni i Hercegovini, Ruandi, Siriji i na Kosovu, nije mogla da učini boljom ni situaciju u Ukrajini.
„Mnogo puta smo se suočavali sa tim da UN sa njihovom trenutnom strukturom vode u ćorsokak rešavanje globalnih problema. Vidimo kako stalni članovi UN blokiraju inicijative i predstavljaju direktne ili zainteresovane strane u spornim situacijama. Pet stalnih članova odlučuje o pitanjima, polazeći od njihovih interesa, kršeći prava azijskih, latinoameričkih i afričkih zemalja. Ujedinjenim nacijama kakve su danas potrebna je reforma, svet je sastavljen od više od pet država“, ocenio je on.
Altun je istakao da su države koje imaju uticaja u trenutnom sistemu postale deo problema, a ne njeno rešenje.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
SVET
Gutereš: Svet je na korak od nuklearnog uništenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala