- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska vojska: U Soledaru trećina mobilisanih Ukrajinaca napustila položaje

© AFP 2023 / ANATOLII STEPANOVUkrajinski vojnici na položajima
Ukrajinski vojnici na položajima - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Ruske snage su visokopreciznim oružjem pogodile skladište municije ukrajinskih trupa u Slavjanskoj oblasti Donjecke Narodne Republike, u napadu je uništeno više od tri hiljade artiljerijskih granata i mina kalibra 122 mm i ubijeno više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Visokopreciznim napadima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Hersonskoj oblasti je ubijeno više od 40 pripadnika ukrajinskih snaga i 10 jedinica specijalnih vozila, dodao je on.
U Soledaru je prilikom popunjavanja redova 10. planinsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine više od trećine mobilisanih građana napustilo jedinice bez dozvole, odlazeći u nepoznatom pravcu. Zbog velikih gubitaka, popunjenost brigade ostaje ispod 50 odsto.
U oblasti Marjinke u DNR je zbog velikih gubitaka i nedostatka municije više od polovine pripadnika 3. bataljona 66. mehanizovane ukrajinske brigade samovoljno napustilo borbene položaje i područje bojišta.
Portparol je dodao da operativno-taktička i vojna avijacija, raketne snage i artiljerija nastavljaju sa napadima na vojne objekte na teritoriji Ukrajine.
Tokom dana pogođeno je devet komandnih mesta, uključujući 46. aeromobilne ukrajinske brigade u Hersonskoj oblasti, 56. motorizovane pešadijske brigade u Donjeckoj Narodnoj Republici i 28. motorizovane pešadijske brigade u oblasti Nikolajeva.
Ubijen je veliki broj vojnika rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine, naoružanja i vojne tehnike koji su stigli na istovar na železničku stanicu Kalinjindorf u Hersonskoj oblasti.
Takođe je uništeno devet skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u Donjeckoj Narodnoj Republici, Harkovskoj oblasti, Zaporoškoj oblasti i Nikolajevskoj oblasti, kao i tri skladišta goriva u Harkovskoj oblasti.
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana uništili četiri ukrajinske bespilotne letelice u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Hersonu. Takođe su u DNR presretnuti balistička raketa „Točka U“ i sedam raketa višecevnog bacača raketa „Uragan“.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 267 aviona, 148 helikoptera, 1.747 bespilotnih letelica, 365 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.334 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 799 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 3.310 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 4.922 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala