- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Osuđena na 34 godine zatvora zbog tvitova

© AP Photo / Kamran JebreiliŽena u Saudijskoj Arabiji
Žena u Saudijskoj Arabiji - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Salma El Šehab, studentkinja Lids univerziteta u Velikoj Britaniji, osuđena je na 34 godine zatvora u rodnoj Saudijskoj Arabiji zbog „izazivanja uznemirenja javnosti“ i „destabilizacije građanske i nacionalne bezbednosti“ zbog objava na Tviteru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Salma El Šehab (34) je uhapšena kada se vratila na odmor iz Engleske u Saudijsku Arabiju, a na teret joj je stavljeno da je pratila i retvitovala disidente i opozicione aktiviste. Na prvostepenom suđenju osuđena je na tri godine zatvora, ali je posle žalbe tužioca, ta presuda preinačena na 34 godine u zatvoru i istu toliku zabranu putovanja, piše britanski „Gardijan“.
Britanski list navodi, pozivajući se sudske spise, da je ona bila optužena za „pomoć onima koji žele da izazovu javne nemire i destabilizuju građansku i nacionalnu bezbednost“.
Šehab se ne smatra posebno značajnom ličnošću među saudijskim opozicionim aktivistima, a ona je, prema navodima „Gardijana“, retvitovala tvitove kojim se poziva na oslobađanje političkih zatvorenika i podržavala Ludžain Al Hatlul, poznatu saudijsku feminističku aktivistkinju, koja je navodno bila zatvarana i mučena zbog zalaganja za prava žena da voze automobile.
Iz kompanije „Tviter“ nisu hteli da komentarišu ovaj slučaj i mogući uticaj Saudijske Arabije na njihovu poslovnu politiku, tvrdi „Gardijan“, navodeći da je jedan od najvećih akcionara te kompanije princ Alvalid bin Talal iz saudijske kraljevske kuće preko kompanije „Kingdom holding“ na čijem je čelu. „Kingdom holding“ je u maju prodao 17 odsto svojih akcija kompaniji PIF, u kojoj je predsednik upravnog odbora saudijski princ Mohamed bin Salman, prestolonaslednik u toj državi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala