- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Ostaci sićušnog dinosaurusa veličine psa pronađeni u Argentini /video/

© Foto : Caminos de la Tierra/screensotSićušni dinosaurus jakapil kaniukura
Sićušni dinosaurus jakapil kaniukura - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Tim paleontologa otkrio je ostatke ranije nepoznate vrste dinosaurusa u Argentini. Istraživači pretpostavljaju da je ovaj dinosaurus došao iz perioda krede, poslednje ere dinosaurusa, i lutao je Zemljom pre između 97 miliona i 94 miliona godina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U naučnom izveštaju objavljenom prošle nedelje, paleontolozi su naveli da bi ovi ostaci mogli predstavljati čitavu lozu oklopnih vrsta dinosaurusa na južnoj hemisferi koja je ranije bila nepoznata nauci.
Ostatke je otkrio tim međunarodnih paleontologa iz Prirodnjačke fondacije Feliks de Azara u Argentini u severnoj Patagoniji. Vodeći paleontolozi su u izveštaju napisali da ovi ostaci predstavljaju „prvu definitivnu vrstu tireofora iz argentinske Patagonije“ i pokazuju „da su rani tireofori imali mnogo širu geografsku rasprostranjenost nego što se ranije mislilo“.
Smatra se da je novootkrivena vrsta, jakapil kaniukura, povezana sa vrstama tireofora – oklopljenim dinosaurusima poput stegosaurusa i ankilosaurusa – zbog nizova koštanog oklopa u obliku diska duž vrata, leđa i repa dinosaurusa.

„Ova nova vrsta predstavlja do sada nepoznatu lozu tireoforanskih dinosaurusa u Južnoj Americi. Tireofore su nastale pre oko 200 miliona godina i brzo su evoluirali u nekoliko vrsta rasprostranjenih širom sveta. Međutim, loza koju je predstavljao jakapil bila je jedina koja je opstala do pre sto miliona godina“, rekao je na predstavljanju vrste specijalista Nacionalnog saveta za naučna i tehnička istraživanja i autor studije Fakundo Rigeti.

U ranim istraživanjima, tim je došao do nekoliko zaključaka: ovo je vrsta dvonožnog sićušnog dinosaurusa, dugog oko jedan i po metar i težine između 4 i 7 kilograma. Za dinosaurusa se takođe kaže da je biljojed sa zubima u obliku lista sličnim zubima njegovog rođaka stegosaurusa.
Ali najupečatljivija karakteristika ove vrste je kresta na donjem delu vilice, koja se ne pojavljuje kod drugih tireofora, rekao je istraživač Sebastijan Apestegija, takođe autor studije.
Ja-Kapil znači „nosač štitova“ na jeziku domorodačkih plemena u severnoj Patagoniji.
Studiju o ovoj vrsti je objavio je specijalizovani časopis Sajentifik riports, prenosi Sputnjik mundo.
Dinosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otisci dinosaurusa, koji je bio veliki kao tri autobusa, pronađeni u kineskom restoranu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala