- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Neprocenjivo kulturno blago, ukradeno pre 30 godina, vraćeno Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićIzložba slika
Izložba slika - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Slika poznatog slikara Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor 1861. godine“, koja je ukradena 1993. iz dvorca Dunđerski biće vraćena Srbiji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju u Cirihu je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti transportovana u Srbiju.
Pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su, u avgustu 2021. godine, razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čijeg je organizatora S. G. u Cirihu uhapsila švajcarska policija, a njegovom hapšenju prisustvovali su pripadnici SBPOK-a MUP-a Srbije.
Pretresom stana S. G. pronađena je ukradena slika Vlaha Bukovca.
Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana pripadnici SBPOK-a uhapsili u Beogradu.
Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, slika Vlaha Bukovca, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, sada je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je to pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.
„Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se „Blagoveštenski sabor 1861. godine“ Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina“, kaže Gojković, prenosi RTS.
Slika Blagoveštenski sabor biće transportovana u Srbiju, u Muzej Vojvodine. Novčana vrednost ove slike procenjuje se između 600.000 i 1.000.000 evra.
Hapšenje - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2021
Srpsko kulturno dobro pokušali da prodaju u Švajcarskoj za 600.000 evra: Hapšenja u Beogradu i Cirihu
Vlaho Bukovac, Velika Iza, 1882, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2020
Slikao i kurtizane i vladare: Dela neprolazne lepote Vlaha Bukovca u Galeriji SANU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala