- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Najveća protivnica Donalda Trampa među republikancima poražena od njegovog kandidata

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteLiz Čejni
Liz Čejni - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Liz Čejni, članica Predstavničkog doma Kongresa SAD u poslednjih pet godina i jedna od najviđenijih protivnika Donalda Trampa u Republikanskoj stranci, izgubila je primarne partijske izbore u državi Vajoming i mogućnost da se ponovo kandiduje za kongres.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Čejni je izgubila na primarnim izborima u Republikanskoj stranci od Harijet Hageman, koju podržava bivši američki predsednik Donald Tramp. Hagemanova će tako biti kandidat republikanaca na predstojećim izborima za Kongres.
Liz Čejni je, inače, jedan od najviđenijih Trampovih opozicionara u stranci. Ona je jedna od 10 republikanaca u Kongresu koji su glasali za Trampov opoziv posle nereda 6. januara ispred Kapitola u Vašingtonu, gde su Trampove pristalice protestovale tvrdeći da je počinjena izborna krađa.
Čejnijeva je i potpredsednica istražnog komiteta koji istražuje Trampovu ulogu u neredima na Kapitolu 6.januara.
© AP Photo / Mead GruverHarijet Hageman, kandidat Republikanske partije za Kongres SAD
Harijet Hageman, kandidat Republikanske partije za Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Harijet Hageman, kandidat Republikanske partije za Kongres SAD
Liz Čejni je ćerka Dika Čejnija, dugogodišnjeg republikanskog kongresmena, koji je u Predstavničkom domu bio 10 godina, pre nego što je postao ministar odbrane u vreme administracija Džordža Buša Starijeg i Mlađeg.
Porodica Čejni u Vajomingu se smatra političkim plemstvom i poraz nekog njihovog kandidata među republikancima donedavno se smatrao nezamislivim, piše Gardijan. To potvrđuju i reči same Liz Čejni, koja je posle poraza izjavila da je na prethodnim primarnim izborima osvojila 73 odsto glasova i „da je ponovo mogla to da uradi“, ali da nije htela „da ponavlja Trampove laži o krađi izbora 2020. godine“.
Inače, republikanci koji su u Kongresu glasali za Trampov opoziv nisu posle toga imali dobru političku karijeru. Od njih 10, četvoro je otišlo u penziju, dok je četvoro poraženo od Trampovih kandidata na primarnim republikanskim izborima u državama Vajoming, Vašington, Mičigen i Južna Karolina, navodi Tanjug.
Pripadnici Nacionalne garde šetaju ispred američkog Kapitola - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
U SAD se već desio građanski rat – i „demokratija“ je pobedila republiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala