- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moldavija traži od „Gasproma“ gas na odloženo

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom"
Logo kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
„Moldovagas“ zatražila je od „Gasproma“ da odloži za kraj četvrtog kvartala rok za plaćanje avansa za avgust i septembar, saopštio je direktor kompanije Vadim Čeban.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„AD ‘Moldovagas’ obratila se JAD ‘Gasprom’ sa molbom da odloži do kraja četvrtog kvartala rok za plaćanje avansa za avgust-septembar tekuće godine, napisao je Čeban na Telegram kanalu.
Pres služba moldavske kompanije saopštila je da će isključiti više od 2.000 malih kupaca gasa, čiji je nakupljeni dug četiri miliona dolara, jer to ugrožava plaćanja „Gaspromu“.
„Gasprom“ i „Moldovagas“ su 29. oktobra 2011. godine nakon dugih pregovora produžili rok o isporuci gasa na pet godina, počev od prvog novembra.
„Gasprom“ je saopštio da je, uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji, bilo odlučeno da se ugovor potpiše praktično pod uslovima moldavske strane, ali uz uslov da se blagovremeno u potpunosti izmire tekuća plaćanja. U novembru je republika imala problema sa isplatama u roku, pa je bilo potrebno odlaganje. U januaru se „Moldovagas“suočio sa teškoćama prilikom izmirenja dugovanja prema „Gaspromu“, parlament je uveo režim vanrednog stanja na 60 dana zbog energetske krize.Predstavnik „Gasproma“ Sergej Kuprijanov izrazio je bojazan da i u budućnosti može doći do krize zbog neplaćanja.
Snabdevanje gasom kroz Tursku ne podrazumeva dostavljanje gasa do krajnjeg korisnika, kao što je planirano „Južnim tokom“, već do same granice, i to po principu „uzmi ili plati” - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2021
RUSIJA
Moldavija će kupovati ruski gas po duplo nižoj ceni od tržišne, nema političkih uslova
Gasni kopremsor - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2021
RUSIJA
Rusija dokazala da je pravi prijatelj Moldaviji: Zahvaljujući „Gaspromu“ Kišinjev dobija grejanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala