- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Od dolaska „Talibana“ na vlast u Avganistanu povećani promet i prihod od narkotika

© AP Photo / Ebrahim NorooziTalibani slave godišnjicu osvajanja Kabula.
Talibani slave godišnjicu osvajanja Kabula. - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Iako je pokret „Taliban“ (nalazi se pod sankcijama UN zbog terorizma) planirao da se bori protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu, od momenta njihovog dolaska na vlast, protok narkotika u zemlje Centralne Azije značajno je porastao, izjavio je za Sputnjik direktor Departmana za nove izazove i pretnje pri MIP-u Rusije Vladimir Tarabrin.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kad je pokret 'Taliban' došao na vlast u avgustu 2021. godine, saopštio je da planira da se bori protiv narkotika. Trećeg aprila 2022. godine nove vlasti su objavile da je zabranjeno uzgajanje opijumskog maka, kao i proizvodnja i promet svih vrsta narkotika. Ipak, to nije sprečilo berbu maka u drugoj polovini aprila na jugu zemlje i njegov naknadni transport. Istovremeno, evidentiran je značajan porast protoka narkotika preko ‘severne maršrute’“, objasnio je Tarabrin.

Prema njegovim rečima, u Tadžikistanu je u prvom kvartalu 2022. godine zaplenjeno 14,5 puta više narkotika iz Avganistana nego u istom periodu prošle godine.

„Prema procenama Uprave UN za narkotike i kriminal, u Avganistanu je u 2021. godini proizvedeno oko 6.800 tona opijuma, a vrednost prihoda od narkotika dostigla je 14 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje“, istakao je diplomata.

Najveća laboratorija metamfetamina

On je dodao da je za 20 godina vojnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne koalicije, proizvodnja narkotika u Avganistanu porasla 40 puta, a zemlja je postala najveća laboratorija metamfetamina.
Tarabrin je ocenio da je to što je Zapad zamrznuo aktive Avganistana paralizovalo bankarski sektor i povezane sa njim privredne oblasti, što može da liši zemlju šanse da prestane sa proizvodnjom narkotika.

„U ovim teškim uslovima, uzgajanje opijumskog maka i proizvodnja narkotika ostaju skoro pa jedini izvor prihoda avganistanskog stanovništva. Imajući u vidu sušu, nedostatak semena i đubriva, slabi su izgledi da će u perspektivi biti zamenjeni legalnim kulturama“, naglasio je diplomata.

Rusija drži pod kontrolom situaciju sa trgovinom narkoticima iz Avganistana, između ostalog i zahvaljujući antinarkotičkoj saradnji sa susedima Avganistana, kao i u okviru Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS).
Odlukom američkog predsednika Džozefa Bajdena, u noći 31. avgusta 2021. godine SAD su okončale svoje gotovo dvodecenijsko vojno prisustvo u Avganistanu. Američka vojska je napustila aerodrom u Kabulu, a nakon što su talibani preuzeli vlast prekinuta je isporuka međunarodne pomoći toj zemlji. Privremenu vladu talibana nije priznala nijedna država.
Talibani slave godišnjicu osvajanja Kabula. - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
SVET
Godinu dana od povratka talibana na vlast: Da li se iko na Zapadu više seća Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala