Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar i Lajčak otkrili šta očekuju od današnjeg dijaloga Beograda i Prištine

© AP Photo / Darko VojinovicGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je, uoči sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio da se nada sporazumu koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje, prenosi Reporteri.
Takođe je naglasio da bi Sporazum o Zajednici srpskih opština trebalo da bude sproveden u skladu sa Ustavom Kosova.
Eskobar je istakao i da Evropska unija ima podršku Vašingtona u posredovanju u dijaloga Beograda i Prištine.
“Ne želim da prejudiciram, mi tražimo rešenje i regionalnu stabilnost. Što se tiče Zajednice srpskih opština, potpisani sporazum mora biti sproveden u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Eskobar novinarima u Briselu.
On je dodao da se nada da će obe strane postići dogovor.

"Želimo da imamo produktivne razgovore i nadamo se da će obe strane postići dogovor, koji će sačuvati suverenitet i nezavisnost Kosova i sprečiti nasilje. Tako da se nadamo dobrim razgovorima", rekao je Eskobar za Kanal 10 po dolasku u Brisel.

Lajčak o sastanku Kurtija i Vučića: Očekujem dogovor, ali ne konačni, to bi bilo naivno

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da od sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni, prenosi Reporteri.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno, da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sastanak. Očekujemo dogovor, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je Lajčak novinarima u Briselu.

Lajčak je naveo da će se razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako postići normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.
Na pitanje da li će od Kurtija biti zatraženo da odloži odluku o registarskim tablicama, Lajčka se nasmejao i odgovorio novinaru da "postavlja mnogo pitanja".
Kurti i Vučić će se sastati u četvrtak u Briselu u 10.30 časova, a na sastanku će biti i šef diplomatije EU Đuzep Borelj i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
Stejt department je potvrdio da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar otputovao u Brisel "da podrži sastanak na visokom nivou 18. avgusta uz posredovanje EU".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala