- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanska ambasada o letu izviđačkog aviona iznad Barencovog mora: Rutinska operacija

CC BY 2.0 / Flickr / Alan Wilson / Avion američkog ratnog vazduhoplovstva "Boing" RC-135V
Avion američkog ratnog vazduhoplovstva Boing RC-135V  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Izviđački avion Velike Britanije Boing RC-135V „Rivet Džoint“ izveo je 15. avgusta rutinsku operaciju, izjavili su u britanskoj ambasadi u Moskvi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Ruski MiG-31 je izvršio opasan manevar i približio se britanskom avionu Boing RC-135V „Rivet Džoint“ (Rivet Joint) koji je izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom vazdušnom prostoru u Norveškom i Barencovom moru 15. avgusta“, navodi se u saopštenju na Telegram kanalu britanske ambasade.

U ambasadi takođe tvrde da je komanda britanskog aviona bila u kontaktu sa ruskom kontrolom vazdušnog saobraćaja i delovala bezbedno i profesionalno.
Privremeni poverenik ruske ambasade u Velikoj Britaniji Aleksandar Gusarov je istakao da Moskva poziva London da ne stvara veštačku napetost na Arktiku i nazvao ovaj let „namernom i svesnom provokacijom sa ciljem da se otkrije sistem ruske odbrane“.
Ministarstvo odbrane Rusije je 15. avgusta saopštilo da je taj avion narušio državnu granicu Rusije u rejonu rta Sveti nos (Murmanska oblast) iznad teritorije Barencovog mora. Vazdušno-kosmičke snage Rusije su postavile zadatak da ne dozvole let i da je izviđački avion oterao lovac MiG-31BM. U Ministarstvu su naveli da je London predao zahtev da avion preleti iznad ruske teritorije što predstavlja provokaciju i naveli da će za sve moguće posledice biti kriva Velika Britanija.
Američki izviđački avion Boing RC-135V Rivet džoint - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
London tražio dozvolu za prelet svog aviona preko Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala