- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bocan-Harčenko: U slučaju nasilja prema Srbima na Kosovu, Beograd će odgovoriti odlučno

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko  - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2022
Pratite nas
Beograd će odlučno odgovoriti ukoliko dođe do ponovnog zaoštravanja situacije na Kosovu, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je dodao da je situacija, trenutno, mirna.

„Napetost je prisutna, ona nije vidljiva spolja, jer je na ulicama prilično mirno i poštuje se red, ali napetost je u glavama, a Srbi su spremni da se ponovo brane, možda su čak i još odlučniji u tome. Oni su u pripravnosti i, u slučaju da Priština ponovi iste akcije uz saučesništvo ‘Kfora’ i Zapada, Srbi će odgovoriti prilično odlučno, a u slučaju nekog nasilja prema srpskom narodu na Kosovu, Beograd će, naravno, stati u njihovu zaštitu i neće ostati po strani“, ocenio je on za TV kanal „Rusija 24“.

Kako je poznato od ranije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas putuje u dvodnevnu posetu Briselu, gde će razgovarati sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom, izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i s premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem uz posredovanje EU.
Situacija oko Kosova zaoštrena je zbog planova Prištine da od 1. avgusta zabrani ulazak u pokrajinu vozilima sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Na severu Kosova gde živi mnogo Srba došlo je do nemira, a vlasti samoproglašene republike Kosovo angažovale su policijske snage.
Međutim, nakon apela SAD, vlasti tzv. države Kosovo odložile su stupanje na snagu zabrane na mesec dana. Zvanični Beograd pozdravio je tu odluku saopštivši da su srpske vlasti i prištinske vlasti bile na korak od ozbiljnog konflikta, ali da je zvaničnom Beogradu uspelo da očuva mir.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
„Nijedan Srbin to neće prihvatiti“: Četiri gradočelnika sa severa KiM o zahtevu Kvinte /video/
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
SRBIJA
Kfor povećao prisustvo na Jarinju i Brnjaku, kao i patroliranje na tom području
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala