- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Ukoliko Australija dobije nuklearnu flotu, otvoriće se Pandorina kutija u regionu

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSegej Šojgu
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Usmerenost AUKUS-a na stvaranje atomske podmorničke flote u Australiji je opasna tendencija. Realizacija tog plana ima negativan uticaj na globalnu i regionalnu bezbednost i to stvara uslove za podrivanje Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, izjavio je odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Šojgu je na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u okviru vojno-tehničkog foruma „Armija 2022“ istakao da se navodima Vašingtona o neophodnosti nuklearnih podmornica u Australiji ponavlja situacija sa istupanjem SAD iz Sporazuma o likvidacijama raketa srednjeg i malog dometa. Tada je to bilo motivisano neophodnošću da se kompenzuju napori Rusije i Kine na stvaranju raketa sa dometom, koji je zabranjen Sporazumom.
Šojgu je istakao da će se ponovo pokrenuti trka u nuklearnom naoružanju.

U toku spajanje sa NATO-om

Ministar je ocenio da AUKUS ima potencijal da preraste u vojno-politički savez i da je učešće nuklearnih i nenuklearnih država u zajedničkim vežbama o primeni nuklearnog oružja u suprotnosti sa obavezama Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.
Prema njegovim rečima alijansa AUKUS (između SAD, Velike Britanije i Australije) ne skriva planove o priključivanju novih regionalnih partnera, u toku je spajanje sa NATO-om.

„Suprotstavljanje Zapada jačanju multipolarnog sveta uporedo sa Evropom, najaktivnije se sprovodi u Azijsko-Pacifičkom regionu, gde su SAD počele da uništavaju postojeći sistem regionalne saradnje na osnovu ASEAN-a. Početak toga označilo je objavljivanje inicijative AUKUS od strane SAD, Australije i Velike Britanije. Planovi proširenja tog partnerstva, kao i priključenja novih regionalnih partnera se ne skrivaju“, istakao je ministar.

On je istakao da se odvija spajanje AUKUS-a sa NATO-om, koji je, sa svoje strane, objavio na samitu u junu o pretenzijama na dominantnu ulogu u Azijsko-Pacifičkom regionu.
„Istovremeno, sve zemlje NATO udaljene su hiljade kilometara od tog regiona“, naglasio je on.

Zapad želi neokolonijalizam u Africi

Šojgu je još prokomentarisao da Zapad želi da vrati u Afriku kolonijalni poredak putem vojnog pritiska na suverene zemlje i pružanjem podrške separatističkim i terorističkim pokretima.
On je dodao da Ministarstvo odbrane Rusije želi da proširi saradnju sa afričkim zemljama u opblasti vojno-tehničke saradnje.
Ministar se osvrnuo i na posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, rekavši da je provokativna poseta novi korak ka destabilizaciji situacije u Azijsko-Pacifičkom regionu.
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Ruska ambasada: Potezi SAD vode direktnom sukobu nuklearnih sila
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala