- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija prvi put predstavila projekat ruskog lakog nosača aviona „Varan“

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRuski nosač aviona Admiral Kuznjecov
Ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Nevski projektno-konstruktorski biro, koji je u sastavu ruskog Ujedinjenog brodarskog preduzeća (OSK), u okviru foruma „Armija-2022“ prvi put je predstavio projekat lakog nosača aviona na univerzalnoj platformi.
Maketa broda je izložena u paviljonu OSK i pokazuje projekat lakog nosača aviona, koji je poznat pod nazivom „Varan“, a čiji je deplasman od 45.000 tona. Prema zamisli konstruktora, ovaj brod sa nuklearnim pogonskim sistemom može da na svojoj palubi nosi lovce MiG-29K, helikoptere Ka-27, Ka-29 i teške udarne helikoptere Ka-52K „Katran“, kao i bespilotne letelice u vidu aviona.
Nosač aviona ima unutrašnji hangar u koji se smeštaju lovci. U jedan nosač aviona može da se smesti više od 20 lovaca MiG-29. Paluba nosača aviona nema uzletnu rampu, pa za lansiranje aviona brod mora biti opremljen elektromagnetnim katapultom.
Brod je poseban po tome što ima univerzalnu platformu na kojoj se gradi, što olakšava logistiku i skraćuje vreme izrade.

Brod „Varan“

Tokom 2021. godine je objavljeno da univerzalni brod „Varan“ poseduje kompleks koji ima visok stepen automatizacije i poseduje robotizovane sisteme. Američki list „Militari vač“ je naveo da je izgled „Varana“ revolucionaran i primetio da brod ima odnos troškova i efikasnosti koji premašuje odgovarajući UDK indeks (univerzalna decimalna klasifikacija) koji su ranije razvila ruska brodogradilišta.
Deplasman broda je 45.000 tona, dužina mu je oko 250 metara, širina 65 metara, i može da razvije brzinu do 26 čvorova.
Nevski projektno-konstruktorski biro je jedan od najvećih ruskih proizvođača univerzalnih brodova i jedini u Rusiji koji projektuje nosače aviona i komplekse za treninge.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2022“ se održava 15-21. avgusta u izložbenom prostoru „Patriot“ u Podmoskovlju. Organizator je Ministarstvo odbrane Rusije, a Sputnjik je međunarodni informacioni partner foruma.
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
RUSIJA
Šojgu: Meljemo zapadno „superoružje“ u Donbasu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala