- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pomera se granica za odlazak u penziju, od 1. januara menja se uslov za žene

© Sputnik / Lola ĐorđevićProlećno sunce izmamilo Beograđane
Prolećno sunce izmamilo Beograđane - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Žene u Srbiji od 1. januara 2023. godine moći će da idu u penziju sa navršene 63 godine i šest meseca života. To znači da im je ostalo još nekoliko meseci za penzionisanje po starim uslovima prema kojima im je za odlazak u penziju potrebno da navrše 63 godine i četiri meseca života.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kad je reč o muškarcima, uslovi za penzionisanje, barem za sada neće se menjati, pa će granica za njihov odlazak u penziju ostati na 65 godina starosti, pišu beogradski mediji.
Prema odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kako se podseća, starosna granica za pripadnice nežnijeg pola pomera se svake godine kako bi došlo do izjednačavanja godina života žena i muškaraca.
Od 2014. godine za žene se svakog 1. januara menjaju uslovi za penziju i to po pravilu da se starosna granica pomera u rasponu od dva meseca do šest meseci godišnje. Tako će biti sve do 2032. godine kad će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti kao muškarci.
Nova pravila važe i ukoliko građani žele da idu u prevremenu penziju, a promena se odnosi i na muškarce i na žene. Ove godine muškarci mogu da idu u prevremenu penziju sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života, a žene sa 39 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 59 godina života.
Od 1. januara 2023. godine muškarci će u prevremenu penziju moći da idu sa 60 godina života i 40 godina staža. Kod žena će takođe biti potrebno 40 godina staža, ali nešto manje godina života, tačnije 59 godina i šest meseci, preneo je „Blic“.
Od 2024. godine i za prevremenu penziju pripadnici oba pola biće izjednačeni jer će se od tada starosna granica za žene pomeriti za šest meseci, odnosno na 60 godina života.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala