- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objašnjeno kada se reaktor zaporoške nuklearke može pretvoriti u nuklearnu bombu

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Ukrajinske trupe gađaju slabe tačke Zaporoške nuklearne centrale, uključujući sistem za hlađenje, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.
"Reaktori su veoma dobro zaštićeni. Tamo je armirani beton, čija debljina zidova se meri metrima. Zaštita reaktora je toliko velika, da čak i ako na njega padne avion sa visine od deset kilometara i sa punim rezervoarima, reaktor će ostati netaknut“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, reaktor može da uništi samo taktičko nuklearno oružje.
On je skrenuo pažnju i da reaktor mora stalno da se hladi, a upravo taj sistem ukrajinska vojska pokušava da uništi.
"U tom slučaju, reaktor će se pregrejati i tada će početi nekontrolisani proces… Tada će to biti prava nuklearna bomba, reaktor će jednostavno eksplodirati", objasnio je Rogov.
Poslednjih nedelja, ukrajinska vojska redovno gađa zaporošku nuklearku, što preti da izazove veliku nuklearnu katastrofu.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala