- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Načelnik GRU: Zapad sankcijama protiv Rusije izaziva globalnu prehrambenu krizu

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaNačelnik Glavne uprave Generalštaba Oružane snage Rusije, viceadmiral Igor Kostjukov.
Načelnik Glavne uprave Generalštaba Oružane snage Rusije, viceadmiral Igor Kostjukov. - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nekontrolisano pumpaju Ukrajinu oružjem, što povećava rizik od toga da ono dospe u ruke međunarodnih terorista, izjavio je načelnik Glavne obaveštajne uprave (GRU) Generalštaba Rusije Igor Kostjukov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Zapadno oružje namenjeno Kijevu stiže u ruke terorista

„Nekontrolisano pumpanje kijevskog režima oružjem je cilj za koji je Bajdenova administracija već izdvojila četiri milijarde dolara i planira da izdvoji još 4,5. To povećeva rizik od dospevanja tog oružja u ruke međunarodnih terorista. Oružje koje Ukrajina dobija se krade i stiže na crno tržište naoružanja, a zatim ide terorističkim organizacijama“, rekao je Kostjukov tokom Međunarodne konferencije o međunarodnoj bezbednosti u Moskvi.
On je dodao da to stvara poseban rizik u regionu Bliskog istoka.
„Posebnu opasnost predstavlja širenje izvan granica Ukrajine savremenih primeraka naoružanja – prenosivih protivraketnih i protivtenkovskih kompleksa koje zapadne zemlje velikodušno isporučuju Kijevu“, rekao je Kostjukov.
Prema njegovim rečima, specijalna grupa američkih kongresmena je u julu posetila Kijev kako bi se informisala o tome kuda odlazi isporučeno naoružanje.

Zapad izaziva globalnu prehrambenu krizu

Načelnik GRU je, takođe, rekao da sankcije koje Zapad uvodi protiv Rusije izazivaju globalnu prehrambenu krizu.
„Na region destruktivno utiču i sankcije koje se uvode protiv Rusije i koje stvaraju preduslove za globalnu prehrambenu krizu. Narušavaju se ustaljeni mehanizmi isporuke žita i đubriva svetskim potrošačima“, rekao je Kostjukov.
On je naglasio da je Rusija svetski lider u izvozu žita, isporučujući na Bliski istok i u Severnu Afriku više od 20 miliona tona žitarica i oko 11 miliona tona đubriva godišnje. Reč je, pre svega, o Alžiru, Egiptu, Libiji, Saudijskoj Arabiji i Siriji.
„U ovom trenutku to je nemoguće zbog sankcija koje je Zapad uveo protiv Rusije“, naveo je Kostjukov.
On je dodao da zapadne zemlje, odustavši od uvoza ruskih energenata, teže da ih zamene isporukama iz drugih zemalja.
„Samim tim oni ugrožavaju energetsku bezbednost bliskoistočnih i afričkih zemalja, uvoznica energenata, koje su prinuđene da ih kupuju po višim cenama“, naglasio je Kostjukov.

SAD provociraju obojene revolucije u Africi i na Bliskom istoku

Na Bliskom istoku i u Africi je u toku niz unutrašnjih potresa koji nalikuju jedni drugima, a koje su inicirale SAD uz pomoć obojenih revolucija, istakao je Igor Kostjukov.
„Situacija na Bliskom istoku i u Africi ostaje napeta i karakteristična je po neprekidnim unutrašnjim potresima koji svi nalikuju jedni drugima, a koji se po pravilu završavaju uklanjanjem s vlasti legalnih vlada i rušenjem državnosti... Iza svih tih događaja stoje Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici koji uz pomoć tehnologije obojenih revolucija i uz angažovanje terorističkih struktura koje su sami stvorili sprovode politiku transformacije regiona, kojom se smenjuju režimi koji ne odgovaraju SAD“, ukazao je Kostjukov.
On je dodao da takvo pretvaranje nekada bogatih i suverenih republika u nesamostalne i oslabljene tvorevine, obuhvaćene oružanim sukobima i na ivici humanitarne katastrofe, traje već drugu deceniju, a njihova teritorija postaje utočište za teroriste.
Slobodan pristup prirodnim resursima, pritom, dobijaju zapadne države koje namerno sprečavaju stabilizaciju situacije i bave se otvorenom pljačkom, dodao je Kostjukov.
„Prema mišljenju Amerikanaca, zemlje regiona koje ne žele da žive po nalozima Bele kuće treba da budu 'demokratizovane'. Algoritam tih procesa je obrađen i redovno se ponavlja. U prvoj etapi dolazi do unutrašnje destabilizacije 'neposlušnih' zemalja i optuživanja njihovog rukovodstva za zločine protiv sopstvenih građana. Istovremeno u krizne regione se prebacuju teroristi pod kontrolom američkih specijalnih službi, što dovodi do haotizacije situacije u zemljama i početka unutrašnjih sukoba“, dodao je Kostjukov.
Govoreći o situaciji u Siriji, načelnik GRU je upozorio na to da postoji opasnost da se ta zemlja pretvori u poprište iransko-izraelskog sukoba, dodajući da je povećanje faktora nestabilnosti na Bliskom istoku i u Severnoj Africi direktna posledica destruktivne politike SAD i njihovih saveznika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala