Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na Kosovu i Metohiji od danas ipak restrikcije: Po dva sata na svakih šest sati bez struje

© Sputnik / Ilья Averьяnov / Uđi u bazu fotografijaDalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Dvočasovne restrikcije na Kosovu i Metohiji uvedene su juče da bi sinoć kasno, uz pomoć Albanije, snabdevanje električnom energijom ponovo postalo redovno. Od jutros su, međutim, restrikcije ipak na snazi.
Portparol KEDS-a Viktor Bužala izjavio je za KTV da su restrikcije juče bile minimalne, ali da su danas od 9 časova ponovo na snazi. Kao razlog za uvođenje restrikcija naveo je to što se snabdevanje električnom energijom bazira isključivo na lokalnim resursima, a da novca za kupovinu struje na inostranim tržištima - nema. On je objasnio da restrikcije traju dva sata na svakih šest sati i ponovo pozvao građane i privredne subjekte da štede električnu energiju i pređu na alternativne varijante grejanja u narednom periodu.
Bužala je dodao da će se dolaskom hladnijih dana povećati potražnja za energentima i da će situacija za Kosovo biti izuzetno teška.
"Ne treba računati na sigurno snabdevanje. Građani ne bi trebalo da računaju na grejanje na struju. Biće oštra zima za celu Evropu. Situacija sa restrikcijama će potrajati do promene parametara. Cene megavata su previsoke. Ranije nije bilo takve situacije", rekao je Bužala.
Eksperti za snabdevanje električnom energijom kažu da je situacija zabrinjavajuća, s obzirom na to da zima još nije ni na pomolu, a da već postoji ozbiljan nedostatak električne energije. Podsećaju da je potrošnja na Kosovu tokom leta oko 750 kilovat-časova struje dnevno, a da se proizvede svega 507 kilovat-časova.
Iz Agencija za snabdevanje i naplatu električne energije kažu da Vlada Kosova nije ispunila obećanje i da nije uplatila subvencije od 100 miliona evra, a gubici KEDS-a, kako su saopštili iz ove kompanije, su 19 odsto. To znači da je situacija zabrinjavajuća i da nema novca da se struja kupi zbog visokih cena na evropskom tržištu, prenosi Euronews.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala