- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Letonija želi da ograniči ulazak građana Rusije pomoću šengenskih viza

CC BY 2.0 / Bryan Ledgard / Riga, LatviaRiga, prestonica Letonije
Riga, prestonica Letonije - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Letonske vlasti su za sada donele nezvaničnu odluku da ne produže boravišne dozvole za Ruse i ograniče ulazak pomoću šengenskih viza, napisao je na Tviteru premijer Letonije Krišjanis Karinš.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Konceptualno smo se složili da ne produžavamo boravišnu dozvolu za državljane Ruske Federacije i ograničimo ulazak pomoću šengenskih viza. Očekujemo predlog zakona od Ministarstva unutrašnjih poslova“, izjavio letonski premijer.

Kako je saopštio portal „Delfi“ 14. avgusta, predsednik Letonije Egils Levits je predložio da se sprovede provera viza i boravišnih dozvola koje su Rusima ranije izdali. Po njegovom mišljenju, od sada boravišne dozvole ne treba izdavati stanovnicima Letonije koji odluče da dobiju rusko državljanstvo.
Ambasada Letonije u Moskvi je 5. avgusta na neodređeni rok zaustavila prijem zahteva Rusa za izdavanje vize.
Evropske zemlje proučavaju mogućnost da zabrane izdavanje turističkih viza, kao i viza koje se izdaju ruskim studentima. Inicijativu su podržale Baltičke zemlje, mada će konačnu odluku doneti Evropska unija.
Belgija, Malta, Danska, Letonija, Litvanija, Holandija, Slovačka, Češka i Estonija su prekinule da Rusima izdaju vize.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
RUSIJA
Rusija: Letonija nas optužuje za terorizam, dok se njeni građani bore kao strani plaćenici u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala