- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kijev zapretio „ćorcima“: Krimski most neuništiv – napadač bi doživeo udar od koga nema oporavka

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Krimski most je zaštićen iz vazduha, sa vode i kopna, a na njemu se nalaze i specijalni senzori za praćenje i uništavanje sumnjivih objekta. U slučaju prodora u prostor ispod mosta diverzant će biti uništen, kažu ruski eksperti povodom pretnji Kijeva da će taj objekat biti srušen.

Uzaludne pretnje ukrajinskih ekstremista

Iako Kijev računa da bi takve planove mogao da realizuje uz pomoć raketa dobijenih od SAD, pre svega sa višecevnim raketnim sistemima HIMARS, ruski vojni ekspert Vladislav Šurigin kaže da Ukrajina nema sredstva kojima bi mogla da uništi ili ošteti Krimski most, te da kijevske vlasti treba da budu svesne posledica takvih planova.
„Fizički je nemoguće uništiti tako ogroman objekat sredstvima koja su na raspolaganju Ukrajini. Može li Ukrajina toliko da oštetiti Krimski most da se on ne može koristiti? Osim sabotaže velikih razmera, Ukrajina nema druge opcije u pogledu naoružanja. Međutim, Ukrajina treba da bude svesna da ako dođe do takvog terorističkog napada, onda će u tom slučaju morati da zaboravi na bezbednost svog najvišeg rukovodstva i svega što je sa njim povezano“, kaže Šurigin.

Krimski most zaštićen kao nuklearka

Ruski vojni eksperti ističu da je Krimski most, koji povezuje krimsko poluostrvo sa ostatkom zemlje, strateški infrastrukturni objekat prve kategorije, a da je njegova zaštita na nivou zaštite nuklearnih elektrana. Zaštićen je sa više linija protivraketne odbrane i najsavremenijim sistemima, uključujući radarske sisteme.
Iz vazduha ga čuvaju ruski borbeni avioni koji se nalaze na borbenom dežurstvu na Krimu. Na kopnu su postavljeni protivvazdušni sistemi S-300 i S-400 „Trijumf“, „Tor-M2“, „Pancirь-S1“ i drugi sistemi sposobni da sruše sva postojeća sredstva vazdušnog napada, uključujući strateške bombardere, balističke i krstareće rakete, kao i projektile ispaljene sa zemlje. Sa vode ga čuvaju ratni brodovi i patrolni čamci. Sam most je zaštićen i specijalnim hodroakustičnim uređajima za upozorenje Amulet-P, pa ako se neko zavuče pod vodu sistem reaguje.
Osim toga, eksperti tvrde da je Krimski most građen istom tehnologijom koja se primenjuje prilikom izgradnje nuklearne elektrane, što znači da njegova konstrukcija može da izdrži direktan udar aviona.
Na zaštiti mosta rade i specijalne jedinice Ruske garde, protivdivezione jedinice i ronioci, Crnomorska flota i FSB.
Eksperti ističu da bi pokušaj napada na Krimski most završio kontranapadom, posle kojeg napadači ne bi mogli da se oporave. To bi, kako preciziraju, moglo da rezultira razornim udarom na centre za donošenje odluka u Kijevu, vojne infrastrukture i logističke kanale za isporuke oružja.
© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPretnje Kijeva da će uništiti Krim i strateške objekte na poluostrvu potvrđuju da glavni zadaci ruske specijalne vojne operacije denacifikacija i demilitarizacija - treba da se sprovedu u celoj Ukrajini
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pretnje Kijeva da će uništiti Krim i strateške objekte na poluostrvu potvrđuju da glavni zadaci ruske specijalne vojne operacije denacifikacija i demilitarizacija - treba da se sprovedu u celoj Ukrajini

London i Kijev spremaju napad

Krimski most, izgrađen posle prisajedinjenja Krima Rusiji - već dugo je kost u grlu ukrajinskom režimu koji uporno kuje planove kako da ga uništi.
Aleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog rekao je da će napad uslediti „čim se pojavi prva tehnička mogućnost“, dok je poslanik Vrhovne rade Aleksij Gončarenko obelodanio da su na junskom samitu NATO-a predstavnici Ukrajine sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom razmatrali planove za uništenje Krimskog mosta, dok London tvrdi da ne zna za takve planove.
Takve izjave se u Moskvi doživljavaju kao najava mogućeg terorističkog napada i takve pretnje smatraju se neprihvatljivim.
Politikolog Ivan Mezjuho kaže da se, ipak, ne može isključiti da su pregovori Kijeva i Londona oko uništenja Krimskog mosta vođeni.
„I ne čudi što je te razgovore vodila Velika Britanija, jer je upravo Vašington „poverio” Kijev Londonu. U stvari, Velika Britanija danas ispunjava volju SAD po pitanju Ukrajine, a u činjenicu da ukrajinska komanda ima želju da izvrši napad na Krim, a posebno na Krimski most, ne treba sumnjati. Mislim da London, polazeći od postojeće geopolitičke situacije, neće pristati da izvrši napad na zahtev ukrajinske strane. Međutim, ukrajinski poslanici će, zajedno sa ukrajinskom vojskom, nastaviti da daju takve neprijateljske izjave, računajući na pravljenje medijske galame“, smatra Mezjuho.

Ciljevi Moskve moraju biti sprovedeni do kraja

Pretnje Kijeva da će napasti Krim i strateške objekte na poluostrvu potvrđuju da glavni zadaci ruske specijalne vojne operacije - denacifikacija i demilitarizacija - treba da se sprovedu u celoj Ukrajini.
Kremlj je ranije isticao da je bezbednost Krima garantovana preventivnim merama ruske vojske, ali, ipak, Moskva uzima u obzir sve pretnje Kijeva u tom pogledu.
Ipak, politolog Henri Sardarjan ocenjuje da izjave ukrajinskih zvaničnika o planovima za napad na Krimski most „prvom prilikom“ nisu ništa drugo nego ono što Kijev naziva „informaciono-psihološkim napadom“. On je ubeđen da Oružane snage Ukrajine nemaju i neće imati takvu mogućnost.
„Što se tiče obećanja da će napasti Krimski most mogu samo da kažem da su predstavnici ukrajinskih vlasti uglavnom šoumeni koji pre svega razmišljaju o tome kako će izgledati na naslovnicama, video snimcima, objavama na društvenim mrežama, pa tek onda razmišljaju o efikasnosti i efektivnosti. Stoga, ako slušate šta govore, onda ćete, čak i ne čitajući između redova, čuti šta rade i zašto to rade. Jedan od predstavnika ukrajinske administracije je rekao da je napad na Herson ili napad na rusku teritoriju zapravo informaciono – psihološki napad... Kako sami priznaju, ono čemu teže je unošenje razdora u informacioni prostor i izazivanje nekih nedoumica među stanovništvom Rusije. Nema drugog cilja, pošto su te akcije, s tačke gledišta vojne taktike i vojne strategije, potpuno besmislene“, objasnio je ekspert.
Krimski most dug 19 kilometara, koji povezuje Krasnodarski kraj na ruskom kopnu s Krimom, najduži je most u Evropi i važna je saobraćajna arterija. Otvoren je sredinom maja 2018. godine i ubrzo je postao pokretač ekonomije na tom ruskom poluostrvu i magnet za turiste. Namenjen je za automobilski i železnički saobraćaj, a dnevno po njemu pređe i preko 38 hiljada automobila.
Ističući da je Krimski most „dobro čuvana tvrđava“, eksperti takođe napominju da u Rusiji postoje tri regiona koja su najbolje zaštićena od potencijalnih napada i diverzija – Krim, Kalinjingrad i Kurili, a Krim u tom pogledu ima „najjače mišiće“.
Krimski most, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
RUSIJA
Američki general pozvao na napad na Krimski most: NATO tradicija udara na civilne objekte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala