- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Dr Propast“ prognozira: Dve opcije za Ameriku, obe su loše

© AP Photo / Richard DrewVol strit, berza, ekonomija
Vol strit, berza, ekonomija - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Ekonomista Nurijel Rubini, poznatiji kao „Dr Propast“, smatra da postoje dve opcije za američku ekonomiju — tvrdo prizemljenje, što podrazumeva bolnu recesiju, ili inflacija van kontrole, imajući u vidu najagresivnije pooštravanje monetarne politike Federalnih rezervi (FED) u poslednjih nekoliko decenija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Kamata na federalna sredstva bi, po mom mišljenju, trebalo da ide znatno iznad 4,0 posto, na 4,5-5,0 procenata, da bi zaista pogurala inflaciju naniže, ka 2,0 posto", rekao je predsednik i glavni izvršni direktor kompanije „Rubini Makro Asosijejts“ u intervjuu za „Blumberg“ televiziju.
Ako se to ne dogodi, inflaciona očekivanja će se pogoršati, upozorio je Rubini, kom je predviđanje pucanja balona nekretnina u SAD, koje je dovelo do globalne finansijske krize 2008. godine, donelo nadimak „Dr Propast“.
Ukoliko kamata FED-a bude podignuta na raspon 4,5-5,0 procenata, „onda ćemo imati tvrdo prizemljenje", naveo je on i dodao:
„U svakom slučaju, ili ćete dobiti tvrdo prizemljenje ili će se inflacija oteti kontroli”.
Najnovija projekcija kamatnih stopa američke centralne banke, koja je objavljena nakon junskog sastanka o monetarnoj politici, nagoveštava da će stopa na federalna sredstva dostići oko 3,375 procenata do kraja ove godine i skoro 3,8 odsto do kraja 2023.
„To nije dovoljno agresivno. Čak i uz stopu od 3,8 posto, imamo inflaciju od oko 8,0 procenata, i dalje daleko iznad cilja, koja će samo postepeno opadati. Tržišna predviđanja zaokreta, da će FED smanjiti kamate sledeće godine, meni zvuče obmanjujuće“, rekao je Rubini.
© AP Photo / Kin Cheung„Ili ćete dobiti tvrdo prizemljenje ili će se inflacija oteti kontroli”.
Rubini za Sputnjik: Nema recesije u 2020. godini - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
„Ili ćete dobiti tvrdo prizemljenje ili će se inflacija oteti kontroli”.. Arhivska fotografija
On se pridružio grupi istaknutih američkih ekonomista, među kojima je i glavni ekonomista „Goldman Saksa“, Džan Hatsijus, koji smatraju da će centralnoj banci biti teško da izbegne duboku i bolnu recesiju, poznatu i kao tvrdo prizemljenje, napominje njujorška agencija.
„U SAD-u, kad god ste imali inflaciju iznad 5,0 posto i nezaposlenost ispod 5,0 procenata, pooštravanje politike FED-a je dovelo do tvrdog prizemljenja. Dakle, moj osnovni scenario je tvrdo prizemljenje“, poručio je Rubini, preneo je Tanjug.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala