- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Tatine princeze“: Od tufnastih sandala Merilin Monro do kutije Svetog Pantelejmona /foto/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuSlika iz ciklusa "Tatine princeze" Slobodanke Rakić Šefer
Slika iz ciklusa Tatine princeze Slobodanke Rakić Šefer - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Došla sam u ovaj život i na ovaj svet da ponudim ljudima nešto što je lepo a u isto vreme i dobro. Da zajedno sa psiholozima, psihijatrima i sveštenicima ponudim čoveku izlečenje, da mu ponudim, i da ga podsetim na lepšu stranu života.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovako je u razgovoru za emisiju „Orbita kulture“ ugledna i nagrađivana slikarka Slobodanka Rakić Šefer, autorka čak 101 samostalne izložbe, objasnila kako doživljava svoju profesiju i misiju jednog umetnika.

„Tatine princeze“

Njena poslednja postavka, pod nazivom „Tatine princeze“, nedavno održana u Galeriji Singidunum, publici nudi svojevrstan uvid u snove, maštanja i težnje devojčica, devojaka i mladih žena.
„Za 46 godina moje profesionalne karijere napravila sam 100 izložbi. Nisam više ni razmišljala o izlaganju, malo sam se opustila i počela da radim. Desilo mi se da su mi ideje kao sa neba dolazile. Bila sam iznenađena, bila sam oduševljena, prvi put nisam nigde žurila, prvi put nisam ništa pripremala. I baš zato sam došla do sjajnih, do izuzetnih rezultata“, kaže Rakić Šefer za Sputnjik.
Prema njenim rečima, dela iz ciklusa „Princeze“ nastajale su poslednjih petnaest godina, kada nije ni slutila da će naići na veliko interesovanje i odobravanje kod publike.
„Sve je počelo od švrljanja po mojim sveskama. Iznenadilo me je kada su prijatelji koji su mi dolazili u atelje počeli da se oduševljavaju. Svaki muškarac ima svoju princezu bez obzira da li je oženjen ili je samo nečiji brat, ujak, teča...“

Lepota kao imperativ života

Ključni momenat koji Slobodanku Rakić Šefer definiše kao umetnika i izdvaja njene radove u moru drugih, jeste vedrina i optimizam kao pogled na svet.
„Nikada me mračna strana života nije zanimala. Pokojni Bratislav Ljubišić likovni kritičar je rekao davno, sredinom devedesetih: `Jedini slikar Raja je Slobodanka` i onda me je napomenuo da ne skrećem s tog puta. Nemam nameru da skrećem jer sam takva ličnost. A da li mene nekad nešto zaboli - to nećete nikada videti na slici jer ću se ja truditi maksimalno da izvučem sve što je najlepše u životu“, precizira naša sagovornica.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSlike iz ciklusa "Tatine princeze" Slobodanke Rakić Šefer
Slike iz ciklusa Tatine princeze Slobodanke Rakić Šefer - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Slike iz ciklusa "Tatine princeze" Slobodanke Rakić Šefer
„Videla sam i shvatila da je čovek toliko željan lepote i da njemu lepota nedostaje isto kao voda, kao hrana, da je njemu lepota duševna potreba. Ljudi su bili ushićeni na otvaranju izložbe. Lepotu stvaram i to je imperativ mog života, neću od toga nikada odstupiti“, poručuje Slobodanka.

Od tufnastih sandala Merilin Monro do kutije Svetog Pantelejmona

Izložbom „Tatine princeze“ Rakić Šefer se obraća novim generacijama upućujući ih na to da pre svega moraju znati šta je provereno dobro i da teže tom dobrom i lepom. Na njenim platnima, u jarkom koloritu, dominiraju različiti motivi, od etno šara do pop kulture.
„Uvek sam volela da pratim rad dizajnera. Na nekim mojim slikama možete uočiti one čuvene crne sandale sa belim tufnama Merilin Monro, ali i neke njene haljine, nešto što je već prepoznatljivo iz sveta filma i što je ušlo u naše živote. Inspiracija mi budu i poznate stolice naših dizajnera, uzimam Diorov nakit, uzimam poznate bočice parfema, ali i naše trešnje bez kojih nema života. Stavljam i saksofon, obou, harmoniku, ali s druge strane i kutiju Svetog Pantelejmona. Trudila sam se da taj mikrokosmos preraste sutra u makrokosmos svake devojke, devojčice, gospođice, a kasnije i žene“, kaže Slobodanka.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSlika iz ciklusa "Tatine princeze" Slobodanke Rakić Šefer
Slika iz ciklusa Tatine princeze Slobodanke Rakić Šefer - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Slika iz ciklusa "Tatine princeze" Slobodanke Rakić Šefer
Naša sagovornica ističe da je interakcija umetnika sa posmatračem njegovog dela od neprocenjivog značaja.
„Publika mi kaže ono što ja nisam umela, što nisam znala, što nisam još stigla da definišem i upravo mi ona daje nove smernice. Znate li vi koliko je taj kontakt sa publikom bitan? Iznenadite se koliko svaki čovek u sebi ima emocija, koliko ima znanja, bez obzira da li je veterinar, da li je ginekolog ili ekonomista“, zaključuje Rakić Šefer.
Merilin Monro - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2021
„Bomba: Noć kada je Bobi Kenedi ubio Merilin Monro“ – nova knjiga otkriva mračne tajne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala