- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija oduzela dozvole preduzećima u Bugarskoj i Češkoj da vrše remont ukrajinskih helikoptera "Mi"

© UPSI MO RFRuski Ka-52 u Ukrajini
Ruski Ka-52 u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Rusija je oduzela dozvole preduzećima u Češkoj i Bugarskoj da vrše popravke ukrajinskih helikoptera Mi, izjavio je za Sputnjik Dmitrij Šugajev, direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije tokom foruma "Vojska-2022".

"Svim državama koje su najavile da će predati sovjetsku vojnu tehniku režimu u Kijevu poslate su zvanične note u kojima se kaže da je to neprihvatljivo. Jednom broju preduzeća koja se nalaze u Bugarskoj i Češkoj oduzete su licence da mogu da vrše remont helikoptera tipa Mi“, rekao je on.

Prema rečima Šugajeva, Rusija je takođe obustavila isporuke rezervnih delova i komponenti za avijaciju i drugu opremu ruske/sovjetske proizvodnje koja se nalazi u neprijateljskim zemljama.
On se osvrnuo i na predaju Ukrajini helikoptera Mi-17B5 koji su ranije trebalo da budu isporučeni Avganistanu.
„U aktuelnoj političkoj situaciji u svetu, u kontekstu ruske specijalne vojne operacije, suočeni smo sa slučajevima neispunjavanja svojih obaveza od strane jednog broja zemalja u vezi sa ilegalnim reeksportom ruskog (sovjetskog) naoružanja u Ukrajinu. Eklatantan primer je ilegalna isporuka Sjedinjenih Država Ukrajini, suprotno svim normama međunarodnog prava u oblasti kontrole konvencionalnog naoružanja, helikoptera ruske proizvodnje koji su ranije isporučivani Avganistanu“, rekao je on.
Prema rečima Šugajeva, portfolio izvoznih narudžbina ruskog naoružanja dostigao je 57 milijardi dolara, samo ove godine su zaključeni ugovori u vrednosti od 16 milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala