- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Rusija ceni što se njeni saveznici ne saginju pred hegemonom

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Rusija visoko ceni svoje saveznike i istomišljenike na raznim kontinentima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na otvaranju vojnog foruma „Armija 2022“.

„To su države koje se ne saginju pred takozvanim hegemonom. Njihovi lideri ispoljavaju pravi muški karakter i ne povijaju se“, rekao je Putin.

Putin: Cenimo što se naši saveznici ne saginju pred hegemonom https://odysee.com
Predsednik je naglasio da te države biraju suvereni, samostalni put razvoja, žele kolektivno da rešavaju pitanja globalne i regionalne bezbednosti na osnovu međunarodnog prava, uzajamne odgovornosti i međusobnog poštovanja interesa.
„Samim tim doprinose zaštiti višepolarnog sveta“, dodao je Putin.
Kako je naveo, Rusija iskreno ceni čvrste veze s državama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vidove naoružanja, rekao je ruski predsednik.
Prema njegovim rečima, skoro sve vrste ruskog naoružanja koje se nudi za izvoz više puta su primenjivane u stvarnim borbenim dejstvima.
„Rusija iskreno ceni istorijski čvrste, prijateljske veze s državama Latinske Amerike, Azije i Afrike, zasnovane na poverenju. Spremna je da ponudi saveznicima i partnerima najsavremenije vidove naoružanja, od streljačkog oružja do oklopne tehnike i artiljerije, borbene avijacije i bespilotnih letelica“, rekao je Putin.

Korak po korak oslobađamo Donbas

Pripadnici Oružanih snaga Rusije i borci Donbasa časno izvršavaju svoju dužnost u toku specijalne vojne operacije, bore se za Rusiju i mir u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i korak po korak oslobađaju teritoriju Donbasa, ocenio je ruski predsednik.
„Danas u toku specijalne vojne operacije naši vojnici, zajedno sa borcima Donbasa, časno ispunjavaju svoj dug, boreći se za Rusiju, za miran život u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Oni ispunjavaju sve postavljene zadatke i korak po korak oslobađaju teritoriju Donbasa“, istakao je Putin.
Ruski narod je ponosan na svoju vojsku i mornaricu, rekao je ruski predsednik na otvaranju vojno-tehničkog foruma „Armija 2022“ u parku „Patriot“.
„Naš narod je ponosan na svoju vojsku i mornaricu, na profesionalizam i hrabrost svojih branilaca. U svakom trenutku pouzdano su čuvali suverenitet i bezbednost otadžbine, donosili slobodu drugim narodima“, dodao je Putin.

Rusko naoružanje je decenijama ispred inostranih analoga

Prema njegovim rečima, mnogi primerci ruskog naoružanja su decenijama ispred inostranih analoga, a po znatno ih prevazilaze i po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama.
„Poseban interes predstavljaju napredni primerci i sistemi koji su usmereni na budućnost i određivaće sutrašnjicu oružanih snaga. Reč je o visokopreciznom oružju i robotskoj tehnici, o borbenim kompleksima zasnovanim na novim fizičkim principima. Mnogi od njih za čitave godine, a možda i decenije prevazilaze inostrane analoge, a po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama su značajno ispred njih", rekao je Putin.
On je, takođe, zahvalio ruskim proizvođačima oružja na radu za dobrobit zemlje, „za pobedu, tehnološki i industrijski razvoj“ Rusije.
Ruski lider je dodao da se Rusija zalaže za najširi sveobuhvatni razvoj vojno-tehničke saradnje, što je posebno važno u uslovima formiranja multipolarnog sveta.
Zemlje sveta moraju oštro da reaguju na pokušaje falsifikovanja istorije i suprotstave se svakom obliku neonacizma, rusofobije i rasizma, dodao je ruski lider.
„Ne treba zaboraviti lekcije strašne tragedije do koje je nacizam doveo čovečanstvo u 20. veku. Naša dužnost prema sećanju na milione žrtava Drugog svetskog rata je da oštro odgovorimo na pokušaje falsifikovanja istorije, da se suprotstavimo širenju svih oblika neonacizma, rusofobije i rasizma“, istakao je Putin.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2022“ otvara se 15. avgusta i trajaće do nedelje u Kongresno-izložbenom centru „Patriot“, gde će oko 1,5 preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa predstaviti više od hiljadu novih tipova vojne tehnike. Ministarstvo odbrane Rusije planira da na forumu zaključi ugovore vredne više od 522 milijarde rubalja (8,3 milijarde evra).
Pres-služba Kremlja, saopštila je ranije da će Putin otvoriti forum i Međunarodne vojne igre i obići izložbene prostore naprednih modela vojne tehnike u parku „Patriot“.
Ministarstvo odbrane Rusije planira da potpiše 36 državnih ugovora sa odbrambenom industrijom u vrednosti većoj od 522 milijarde rubalja tokom foruma, najavio je ranije ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala