Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Poništiti Briselski sporazum“: Pokret „Dveri“ predstavio platformu o Kosovu i Metohiji

© Tanjug / Sava RadovanovićBoško Obradović
Boško Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Srpski pokret „Dveri“ predstavio je platformu u 10 tačaka za povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Republike Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Platformu je, na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini, predstavio zamenik predsednika poslaničke grupe „Dveri“ i potpredsednik pokreta Ivan Kostić.
„Dveri“ u prvoj tački pozivaju na prekid evro-atlantske integracije Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije od strane država koje su priznale secesiju i povlačenja NATO sa srpske teritorije. U tom kontekstu predlažu zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO i donošenje zakona o vojnoj neutralnosti.
„Proglasiti okupaciju NATO na delu teritorije Republike Srbije — AP Kosova i Metohije i zahtevati povratak pitanja KiM u okvire SB UN i doslednu primenu rezolucije 1244“, glase druga i treća tačka platforme.
Četvrtom tačkom traži se poništavanje Briselskog sporazuma, kao i svih kasnijih koji iz njega proizilaze, uključujući i Vašingtonski sporazum.
„Dveri“ se zalažu i za formiranje Ministarstva za Kosovo i Metohiju, kao i, kako su naveli, ponovo uspostavljanje institucija Republike Srbije na teritoriji KiM, kao i premeštanje Kancelarije za KiM u Kosovsku Mitrovicu.
Šesta tačka predviđa intenzivnu diplomatsku aktivnost na povlačenju priznanja lažne države „Kosovo“ i sprečavanju ulaska u međunarodne institucije, a sedmom se predlaže izlazak Srba iz privremenih prištinskih institucija.
„Dveri“ se zalažu i za pojačano prisustvo vojske i žandarmerije duž administrativne linije, kao i za uvođenje zakonskih sankcija za svako javno negiranje Ustava Republike Srbije i zagovaranje nezavisnosti „Kosova“ od strane političkih subjekata, medija ili javnih ličnosti.
„Odustati od bilo kakvog ‘konačnog’ rešavanja pitanja KiM van Ustava Srbije i Rezolucije SB UN 12 44 i jačati novo strateško povezivanje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i drugim saveznicima za očuvanje KiM u sastavu Srbije“, glasi 10 tačka platforme o KiM koju će „Dveri“ dostaviti svim poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini i najvažnijim institucijama u Srbiji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala