- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd, u toku sastanak u Vladi Srbije /foto/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPoljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva
Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Poljoprivrednici nastavili proteste u Novom Sadu, Subotici i Južnom Banatu. Ratari iz Rače na traktorima u Lapovu čekaju odgovor Vlade, a poljoprivrednici su blokirali i oba izlaza iz Pančeva za Beograd. Sastanak premijerke Ane Brnabić sa poljoprivrednicima počeo je oko 10 časova u Vladi Srbije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sastanku prisustvuju i proizvođači ulja, predstavnici trgovinskih lanaca, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministartsva finansija.
Predstavnik poljoprivrednika iz Subotice Miroslav Matković obratio se medijima pre početka sastanka i kazao da očekuju povoljan ishod, ali da od zahteva neće odustati.
"Nećemo odustati ni od jednog zahteva. Protesti u Subotici i dalje traju, a nadamo se da ćemo sa nadležnima imati uspešne pregovore, u suprotnom protesti se nastavljaju", rekao je Matković, a prenosi Tanjug
Poljoprivrednici koji su blokirali oba izlaza iz Pančeva za Beograd su tamo i prenoćili i kažu da čekaju sastanak u Beogradu sa premijerkom nakon čega će odlučiti o daljem toku protesta.
Na blokadama su ratari iz Pančeva i okolnih sela, kao i iz kovinske opštine.
U Vladi Srbije, kako je saopšteno ranije, očekuju da rezultat razgovora bude rešenje aktuelne situacije, prihvatljivo za poljoprivrednike i za državu i trgovce – vodeći računa o interesima građana.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPoljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva
Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže za RTS da će današnji sastanak uključiti sve one od kojih može da se očekuje da doprinesu rešenju – i ratare, ali i proizvođači i prerađivači ulja, kao i trgovinski lanci.
"Svi imaju probleme, od toga da su troškovi same proizvodnje za ratare porasli do toga da je do nedavno na snazi bila zabrana izvoza i da su troškovi za prerađivače takođe porasli. Dakle, svi dele teret i zato je bitno da svi sednemo za sto i vidimo na koji način to možemo da ublažimo. Da li će biti idealno – verovatno neće", poručuje Čadež.
Ističe da je suština da se vidi kako da se ublaži situacija i da niko ne bude na velikom gubitku.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPoljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva
Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Poljoprivrednici blokirali oba izlaza iz Pančeva
Ratari traže da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukine akciza na gorivo i ograniči trgovinska marža. Vlada je prvih dana protesta ispunila deo zahteva, ukinula zabranu izvoza ulja i ponudila da otkupna cena suncokreta bude 535 evra po toni.
Poljoprivrednici danima protestuju i blokiraju saobraćajnice. Poručuju da, ako za tonu suncokreta ne dobiju 700 evra, neće imati čime da plate setvu i da će, onda, sledeće godine hrane biti još manje.
Protest poljoprivrednika u Novom Sadu - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
EKONOMIJA
Poljoprivrednici nastavili protest, blokirani stari i novi put od Pančeva ka Beogradu /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala