- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako dinja deluje na ljudski organizam

CC0 / Pixabay / Dinja
Dinja - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Jedna od omiljenih letnjih poslastica – dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, već i za zdravlje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ukusna i aromatična, dinja sadrži veliki broj antioksidativnih supstanci koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih oboljenja.
U narodnoj medicini ovo povrće se preporučuje posle obilnog znojenja, a dobro je i za umirenje nerava. Uz osvežavajuću dinju brže prolaze posledice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju.
Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje. Nutricionisti ističu da obilje beta-karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svem žuto-narandžastom voću i povrću, pogoduje obolelima od astme, jer pomaže protiv gubitka kiseonika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.
S obzirom na to da poseduje velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije.
Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.
Biljna vlakna iz dinje povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega. Dinju bi dok je ima trebalo jesti što češće, jer ne goji, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, piše Magazin Novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala