- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ugalj – vaskrsnuće otpisanog fosilnog goriva | Energija Sputnjika

Ugalj
Ugalj - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Ugalj, kameni, mrki i lignit mnogi su u svetu otpisali kao energent od koga zavisi energetski bilans planete opredeljene ka sprečavanju klimatskih promena. Pokazalo se, međutim, da je računica bila tendenciozna, jer je aktuelna svetska energetika kriza pokazala sve manjkavosti izforsiranog prelaska na odžive izvore energije.
Aktuelna suša, koja je umnogome umanjila proizvodnju električne energije iz hidropotencijala dodatni je “raširila krila” onima koji svoje energetske bilanse zasnivaju na uglju. A, tu se umešala i politika. Opredeljenje članica EU, pogotovo zapadnoevropskih bogatih zemalja da snkcijama – odustajanjem od uvoza ruskog uglja – kazne moskvu zbog intervencije u Ukrajini dodatno je iskomplikovalo globalno tržište uglja. Sama EU je od aprila do 10. avgusta prolongirala svoj embargo na uvoz ruskog uglja. Sada, sa već pomenutom sušom i smanjenjem vodostaja u rekama ne samo da je ugrožen razvoz uglja – i ruskog I onog koji stiže iz dalekih svetskih luka, ovaj energent je uzdanica za sve koji žele da prevaziću moguće restrikcije u snabdevanju električnom ili toplotnom energijom naredne zime.
Analitičari ukazuju da će se tovari ruskog uglja, sa promenjenim tranzitnim papirima i dalje stizati do evropskih potrošača. Jer, zbog dekarbonizacije i sprečavanja klimatskih promena razvijene zemlje su otpočele sa napuštanjem potrošnje uglja ali, sada pale TE na ugalj.
Zbog toga je ugalj sve skuplji. Cena mu je tokom minulih godinu dana premašivala 400 dolara za tonu a sada je oko 300 dolara.
U problemu zbog uglja je i Srbija. Tome je doprinelo nestručno gazdovanje ovim resursom najmanje deceniju unazad. Nisu se na vreme i kako valja otvarali novi kopovi. A situacija je kulminirala minulog decembra, u vreme zahuktavanja svetske energetske krize, kojoj se kraj ne nazire.
Tako je Srbija došla u situaciju da uvozi ne samo struju već i ugalj, jer je povoljnije uvoziti lignit nego uvoziti električnu energija.
I, sada je pitanje koliko će država i poslovodstvo Elektriprivrede Srbije biti uspešni u ovom balansiranju. Kako će prevazići krizu. I koliko uspešno će postaviti ceo system kopanja uglja i proizvodnje električne energije. Od toga nam, naime, zavisi prevazilaženje ekonomske krize, koja se “udružila” sa ovom energetskom.
O svemu tome u „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Milanom Jakovljevićem, pomoćnikom direktora u Sektoru za strategiju EPS-a.
„Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Ugalj – vaskrsnuće otpisanog fosilnog goriva | Energija Sputnjika
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala