- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Eksplozije odjekuju u području zaporoške nuklearke

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinska vojska u rejonu Donjecka
Ukrajinska vojska u rejonu Donjecka - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2022
Pratite nas
Ukrajinska vojska opet granatira Energodar, eksplozije su odjeknule u gradu i na području Zaporoške nuklearne elektrane, saopštile su lokalne vlasti.
Eksplozije odjekuju u području šestog energobloka.
Ukrajinska vojska već dva sata granatira Energodar sa desne strane Dnjepra, javljaju lokalne vlasti. Napad se izvodi američkim haubicama M-777.
Oko 25 granata doletelo u područje centrale.
Pod vatrom se našlo i selo Ivanovka. Službe hitne pomoći prikupljaju informacije o žrtvama i šteti na civilnoj infrastrukturi.
Juče je šef saveta administracije regiona Vladimir Rogov izjavio da su ruski PVO sistemi odbili napade ukrajinskih raketa i dronova na Zaporošku nuklearnu elektranu i grad Energodar.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala