- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljski ministar o prestanku izdavanja viza Rusima u EU: Pripremamo novi koncept

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Poljske u Varšavi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Poljske u  Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2022
Pratite nas
Poljska priprema za Evropsku uniju koncept za prestanak izdavanja viza ruskim državljanima, saopštio je zamenik ministra inostranih poslova republike Pert Vavžik u intervjuu agenciji PAP.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, Poljska se „zalaže za proširenje sankcija EU, konkretno, po pitanju obustavljanja sporazuma o viznim olakšicama za građane Rusije“.
Istovremeno, Vavžik je istakao da sa tim nisu saglasne sve zemlje EU. Protiv su velike države članice kao što su Nemačka, Francuska i Holandija.
„Zbog toga što je nemoguće slomiti otpor tih država kako bi se suspendovao sporazum o viznim olakšicama za građane Rusije, Republika Poljska radi nad novim rešenjem“, izjavio je zamenik šefa poljske diplomatije.
On je dodao da poljska diplomatija već nekoliko nedelja na ovu temu pregovara sa nekim državama i istakao da analogan stav imaju Litvanija, Letonija i Estonija, kao i Češka i Slovačka.
„U najskorije vreme možemo očekivati rešenje ovog pitanja, izjavio je Vavžik.
Zamenik ministra je podsetio da Poljska već nekoliko meseci ne izdaje turističke vize ruskim državljanima. Trenutno, vize mogu dobiti samo Rusi koji zbog posla prelaze rusko-poljsku granicu, uključujući vozače kamiona, diplomate, kao i lica koja imaju poljska dokumenta i članovi porodice poljskih državljana i drugih država EU.
Nemačka vlada je ranije iznela na razmatranje predlog odluke EU o zabrani izdavanja šengenskih viza ruskim građanima u okviru redovnog paketa sankcija. Pored toga, letonski parlament je pozvao članice EU da prekinu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije.
Kremlj je saopštio da se nada trezvenom razmišljanju Brisela kad je u pitanju izdavanje šengena Rusima. Kako se ističe, Rusija će u slučaju odbijanja izdavanja šengenskih viza Rusima odgovoriti krajnje negativno, što će povući za sobom recipročne mere i kontrareakciju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Stranica zagranpasporta s rossiйskoй vizoй  - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Bugarska i Letonija obustavile izdavanje viza Rusima
Viza Šengena - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
SVET
Finska "osmislila" način kako da smanji broj turističkih viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala