- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vinski put u Crmnici utanjio bez Rusa /foto/

© Foto : Fotografije ustupio Ilija KlisićVinarija Klisić
Vinarija Klisić - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Pratite nas
Fale mi gosti iz Rusije, Bjelorusije, najviše, i Poljaci pa Ukrajinci, to su pravi gosti od kojih su živjele vinarije u Crmnici, ovog ljeta posla imamo mnogo manje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ilija Klisić, vlasnik porodične vinarije u Limljanima kod Crmnice, ovako opisuje poslovanje crnogorskih vinara ovog leta. Kako kaže, vinski put koji je napravljen kroz Crmnicu, nije posjećen kao prethodnih godina.
“Mi smo otjerali te goste sa praga, goste koji vole dobro vino i dobru domaću hranu i nije im problem da plate”, priča za Sputnjik Ilija Klisić, vlasnik Vinarije Klisić u Limljanima.
© Foto : Fotografije ustupio Ilija KlisićIlija Klisić sa naslednikom
Ilija Klisić sa naslednikom - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Ilija Klisić sa naslednikom
Ilija misli da se Crnoj Gori obija o glavu to što je htjela da se igra sankcija, što ne gleda svoj interes, a interes vinarija jesu gosti sa istoka koji su šire ruke i zbog kojih se čitav posao i održavao.
„Ljetos dođu ljudi, i gosti iz zapadnih zemalja, pogledaju, od njih desetak, par njih izmu litru vina i to je to. Manje imamo i gostiju na noćenju, ja imam dva apartmana koja izdajem, prazni su mi ljetos, dođe poneko, ali nema gostiju kao prethodnih godina. Nama su Rusi dolazili, ne samo ljeti, već i zimi, jer imaju nekretnine duž čitave barske rivijere, tako da smo imali posla i tokom zimskih dana”, priča Ilija.
© Foto : Fotografije ustupio Ilija KlisićVina Vinarije Klisić
Vina Vinarije Klisić - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Vina Vinarije Klisić

Problemi vinara

Naš sagovornik je predsjednik Udruženja vinara i vinogradara Vranac, prvog takvog u Crnoj Gori.
“Ja imam oko 10.000 čokota na četiri hektara vinograda, ima 12 vinarija u barskoj opštini. Mi smo predlagali da ako neko želi da registruje vinariju da ima najmanje 500 čokota loze. Međutim u Ministarstvu poljoprivrede su odlučili da svako ko ima 250 čokota loze može da registruje seosko domaćinstvo. To je smiješno, jer sa 250 čokota loze ti ne možeš imati dovoljno vina da ugostiš više ljudi. Sada imamo na desetine seoskih domaćinstava registrovanih, ali vinarija je malo”, kaže Klisić koji ističe da je crmničko vino i u pjesmi opjevano zbog svog kvaliteta i kao prepoznatljiv proizvod iz Crne Gore.
© Foto : Fotografije ustupio Ilija KlisićIlija Klisić
Ilija Klisić - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Ilija Klisić
Iliji u poslu pomaže pomaže supruga Branka, sinovi mu žive u Baru i Podgorici, i oni pomažu.
“Imam salu za degustaciju vina u koju može da stane 25 ljudi, ako je loše vrijeme, na terasi može do 50 ljudi, imam pet vrsta mojih vina, dvije vrste bijelog, roze, vranac, vranac barik, kaberne i kaberne suvinjon. Imam svoju lozovu rakiju, jedini sam registrovani proizvođač lozove rakije, imam i svoju šljivu, dunju...Sve je to moje, domaće, ali ljetos nema pravih gostiju na koje smo navikli”, kaže Klisić za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala