- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srpska frula u Mađarskoj svira | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“ otkivamo sadržaj muzičke riznice Tihomira Vujičića, koja čuva stvaralaštvo Srba i ostalih Slovena u Mađarskoj.
Orbita kulture 13. 8. 2022.
Kakvu istoriju glavnog grada otkrivamo u nedavno objavljenoj knjizi „Ispred i iza kulisa“ kojom je Fejsbuk grupa „Bio jednom jedan Beograd“ obeležila deset godina postojanja – za Sputnjik otkrivaju autori i urednici ove knjige Branka Đorđević Nakaniši i Dragoljub Gajić.
Ko je bio i čime je sve zadužio srpsku kulturu Tihomir Vujičić, kompozitor i etnomuzikolog koji je živeo i stvarao u Budimpešti? Zašto je njegova zbirka „Muzičke tradicije Južnih Slovena u Mađarskoj“ – nedavno objavljena trojezično u zajedničkom poduhvatu srpske i mađarske akademije nauka – jedinstveno svedočanstvo i riznica decenijama sakupljanog muzičkog blaga stvaranog izvan matice – za „Orbitu kulture“ objašnjavaju urednice ove izuzetne studije, Danka Lajić Mihailović i Jelena Jovanović iz Muzikološkog instituta SANU.
Kako će izgledati pozorišna adaptacija jednog od najpopularnijih dela čuvene Agate Kristi, o kakvom je savremenom pozorišnom čitanju „Ubistva u Orijent ekspresu“ reč – otrkiva nam književnica Ivana Dimić, koja potpisuje prevod dramatizacije ovog romana.
Kako s nesmanjenom energijom i bez pomanjkanja ideja decenijama stvara karikature koje gotovo na svakom međunarodnom konkursu osvajaju vredne nagrade, da li je čovekoljublje i dalje glavni podsticaj i inspiracija za stvaranje duhovitih, satiričnih i opominjućih slika našeg društva i nas samih – priča Tošo Borković, jedan od naših najboljih karikaturista, koji je ovih dana ovenčan još jednim svetskim priznanjem.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala