- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otkriven uzrok masovnog pomora pčela u Hrvatskoj

CC0 / pixabay / Pčele
Pčele - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Pratite nas
Pesticidi su razlog zbog kojeg je u Hrvatskoj došlo do masovnog pomora pčela, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede te zemlje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zdenko Tušek naveo je da je samo ovog proleća stradalo 1.500 pčelinjih zajednica usled upotrebe pesticida, dok prilikom pomora pre dve godine nije dokazano da su oni bili uzrok.
„Ustanovljeno je da uzrok pomora nisu zarazne bolesti već je u konkretnom slučaju ove godine kod 41 pčelara ustanovljeno da je reč o trovanju nedozvoljenim pesticidima, odnosno povećanim količinama, dok je kod samo sedam pčelara ustanovljeno slabljenje pčelinjih zajednica usled bolesti, što je minorno“,pojasnio je Tušek.
Tušek je naveo da je Ministarstvo pripremilo program pomoći pčelarima, s ciljem nadoknade štete, za koji su osigurano 1,2 miliona kuna, odnosno nešto manje od 160.000 evra.
„Svi pčelari kojima su izdata veterinarska rešenja da je došlo do stradanja pčela zbog trovanja moći će da se prijave i dobiju oko 860 kuna (oko 115 evra) podrške po pčelinjoj zajednici“, naveo je Tušek.
Predsednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet rekao je za „Medija servis“ da sistem remete neodgovorni pojedinci, koji se ne pridržavaju jasno propisanih radnji i parametara, te uputstava struke koja govore na koji način se štiti pčela da ne strada.
Prema propisima, poljoprivrednici bi trebalo da obaveste pčelare o periodu u kojem će koristiti pesticide i to sredstva koja su u Hrvatskoj odobrena za korištenje, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala