Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hilova lažna ponuda Beogradu: Pokušaj kupovine vremena pred – etničko čišćenje Srba

© Foto : Sputnjiku ustupila kancelarija za KiMGračanica bilbord
Gračanica bilbord - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Pratite nas
Rezolutna konstatacija ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da Zajednica srpskih opština mora biti na dnevnom redu sastanka predstavnika Beograda i Prištine, uprkos tome što je po Briselskom sporazumu odavno trebalo da bude formirana, za Nebojšu Čovića je samo pokušaj kupovine vremena zarad etničkog čišćenje Srba.
Pošto od državnosti takozvanog Kosova u međunarodnim institucijama, odavno obećane od strane SAD i zapadnih mentora, i dalje nema ništa, to bi, valjda, išlo daleko lakše bez Srba kao remetilačkog faktora za ostvarenje prištinskog sna. A za Kosmet bez Srba je, ipak, potrebno vreme. Zato bi Hil, prema rečima našeg sagovornika, kao i specijalac američke administracije za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, da se ponovo pozabavimo ZSO.

Hil bi opet o ZSO

„Budući da je ZSO predviđena od početka celog ovog procesa dobro je podsetiti sve da to mora biti na dnevnom redu sastanka predstavnika Beograda i Prištine“, izjavio je Hil u intervjuu RTS-u, kao da Briselsksim sporazumom iz 2013. godine sve nije utanačeno po tom pitanju i stavljen potpis svih strana na obavezu formiranja ZSO.
Hil, kao da je prespavao Briselski sporazum, tek sada otkriva da je „ZSO dobar put, o kome se godinama govori i vreme je da se stavi na sto i povede ozbiljan razgovor o tome". Čak primećuje da je važno da „različite strane budu spremne sa svojim predlozima“.

Sve odavno dogovoreno

CC0 / Balkan photos / Sve više realno resetovanje i povratak na početno stanje - Rezoluciju 1244
Rezolucija 1244 - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Sve više realno resetovanje i povratak na početno stanje - Rezoluciju 1244
Rezolutan je u izjavi za Sputnjik i Čović, nekadašnji šef Koordacionog centra za Kosovo i Methiju:
„Mi smo sve dogovorili u Briselskom sporazumu. Neka ga sprovedu. Nemamo šta da dogovaramo. To je ta igra, kao što je Kurtijeva da on stalno pravi dodatne probleme i on ih zapravo pravi da Srbija ne bi povukla potez koji, po meni, postaje sve više realan, a to je resetovanje svega na početno stanje“.
A početno stanje i naša crvena linija su, kako kaže naš sagovornik, Kumanovski sporazum, Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 i ustav naše države.
Ne poriče Čović da Eskobar, kako je to Hil primetio, poznaje situaciju u regionu, ali i dodaje da to ne znači da to treba da zloupotrebljava.

Nebrojeni dupli standardi

„Jesmo li se dogovorili da se sprovede Briselski sporazum. Jesmo. Koji je rok da ga sprovedemo. Prošlo je više od devet godina. Američki ambasador u Prištini kaže da on garantuje od 1. septembra primenu celog galimatijasa oko registarskih tablica. Pa da li se setio kada će da garantuje i da da rok od 30 dana za ZSO, ili da da rok od 30 dana da se vrati imovina manastiru Visoki Dečani“, slikovito je ne bez ironije primetio naš sagovornik.
On ističe da takvih duplih standarda ima nebrojeno. Igra oko registarskih tablica je, kaže, zamišljena da se svi elementi državnosti Republike Srbije na prostoru naše južne pokrajine postepeno eliminišu.
„Svi ovi sporazumi koji su potpisani, a nisu sprovedeni i ne sprovode se, služe da Zapad i zapadni mentori koji su napravili tako degenerisanu nazovi državu kupe vreme i u tom vremenu etnički očiste Srbe“, nema dilemu Čović.
© Foto : Kosovo onlajnZapadni mentori kao veliki mirotvorci su ustvari kreatori ratnog scenarija sa konstantnim izazivanjem problema poput najnovijeg sa registarskim tablicama
Pripadnici Rosu na Jarnju - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2022
Zapadni mentori kao veliki mirotvorci su ustvari kreatori ratnog scenarija sa konstantnim izazivanjem problema poput najnovijeg sa registarskim tablicama
Na sve to, tvrdi on, treba dodati i ono što je činjenica, da se na sastanku Kontakt grupe jedan broj zemalja, jedna evropska, a druga nije ali je značajna, saglasio sa fizičkom eliminacijom pojedinih Srba na severu KiM. Neka kažu da to nije tačno, pa ćemo da im kažemo kako je to tačno, kaže Čović, dodajući da se igra igra da oni nisu za rat, a zapravo prave kompletan scenario rata.

Svet doveli na ivicu rata

Američki zvaničnici su, kako podseća, u više navrata istakli da sa velikom pažnjom prate sve što se događa na Balkanu.
„Oni su, pritom, izgleda zaboravili da se na Zapadnom Blakanu nalaze suverene države, a ne kolonije. Potreba SAD i njihovo uverenje je da imaju puno pravo da utiču na političke i druge procese u suverenim državama što čine pritiscima, sankcijama i raznim subverzivnim aktivnostima s ciljem političkog i nacionalnog inženjeringa. Time su zapravo doveli ceo svet na ivicu globalnog rata“, ističe naš sagovornik.
I dok s jedne strane idu u lov na veštice iz svih oružja zbog nekakvog navodnog pokušaja Rusije da utiče na njihove unutrašnje procese, istovremeno smatraju da je sasvim uredu da oni to rade drugim zemljama i to i ne kriju, zaključio je naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala