- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vandalski napad na Staru crkvu u Mostaru, uhapšen napadač

© Flickr / Bert KaufmannMostar
Mostar - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Počinilac koji je provalio vrata Crkve rođenja presvete Bogorodice, oskrnavio oltar, razbacao predmete u crkvi i opljačkao je, uhapšen je.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako javlja Srna, ukraden je novac iz kutije za dobrovoljne priloge, kao i novac iz kutije humanitarnog društva „Dobrotvor“.
Osim crkve provaljeno je i u crkvenu prodavnicu koja je takođe opljačkana.
Sveštenik koji je jutros rano zatekao ovaj prizor pozvao je policiju koja je izvršila uviđaj.
Predsednik Kluba Srba u Gradskom veću Mostara Velibor Milivojević rekao je za RTRS da je počinilac uhapšen i da je motiv koristoljublje. .
Iz Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar podsetili su da ovo nije prvi napad na crkvenu imovinu u Mostaru.
Srpska pravoslavna crkvena opština u Mostaru prošle godine je nakon niza napada na imovinu pozvala nadležne organe, pre svih Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da hitno pronađe počinioce.
Tada su naveli da su se pljačke dogodile u crkvama i parohijskim domovima u Mostaru, Bijelom Polju, Blagaju, Žitomisliću i drugim verskim objektima na području HNK.

„Desetine ovakvih i sličnih slučajeva, čiji počinioci nisu otkriveni unosi nemir i nesigurnost u sve pore naše zajednice. Verujemo da nije reč o izlivima verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema nama i našoj zajednici“, rekli su tada dodajući da bi se otkrivanjem počinilaca i rasvetljavanjem ovih dela otklonila svaka sumnja i pretpostavka da je u pitanju nacionalni ili verski motiv.

Pre mesec dana oskrnavljeno je Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke i ustaški simboli.
Prostor oko Stare crkve nije osvetljen iako je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar upućivala molbu Gradu Mostaru da to bude učinjeno, uz obrazloženje da je Stara crkva i nacionalni spomenik, te da mnoge verske objekte u Mostaru osvetljava Grad Mostar, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala