Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković sa Madurom: Jačanje tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Venecuele

© Foto : MSPNikola Selaković i Nikolas Maduro
Nikola Selaković i Nikolas Maduro - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, na kraju svoje zvanične posete toj zemlji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Selaković je preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića venecuelanskom kolegi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Sagovornici su razgovarali o daljem jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Venecuele.
Selaković je istakao važnost posete srpskog ministra spoljnih poslova Venecueli nakon 12 godina, naročito imajući u vidu da se ona realizuje u godini kada naše dve države obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku Maduru na čvrstoj i principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nedvosmislenoj i bezuslovnoj podršci koju nam ova država pruža u međunarodnim organizacijama po pitanju od najvišeg nacionalnog značaja.
Takođe, istakao je da obostrano poštovanje principa međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnja pitanja država i prava na suverenu politiku, kao i međusobna podrška naših država nije nova, već da potiče od saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja, zahvalivši tom prilikom predsedniku Maduru na učešću ministra spoljnih poslova Venecuele na Komemorativnom skupu PNZ, održanom oktobra prošle godine u Beogradu.
Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o načinima za suočavanje s tim izazovima, istovremeno čuvajući svoje državne interese.
Selaković je konstatovao da ekonomski odnosi ne prate odlične političke, izrazivši očekivanje da će ova poseta i potpisani sporazumi biti značajni za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, kao i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Selaković: Srbija zahvalna na podršci Venecuele po pitanju Kosova i Metohije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Karakasu i sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom, i tom prilikom ocenio da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.
„Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne „prava jačeg", ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike", kazao je Selaković.
Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
„Tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa, uprkos pritiscima u različitim istorijskim periodima, uspeli smo da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa“, poručio je Selaković, podsetivši da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih.
Ministar je ukazao da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.
Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je danas potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.
„I kao što je Ugo Čaves jednom prilikom rekao - Nećemo napraviti veliku budućnost koju tražimo, ako ne znamo veliku prošlost koju smo imali - tako će i temelj naših budućih odnosa, koje i danas nastavljamo da gradimo, biti naša prijateljska saradnja tokom svih ovih 140 godina diplomatskih odnosa“, zaključio je obraćanje ministar Selaković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala