Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ofanziva Srbije u Latinskoj Americi: Rukovanje sa Madurom u delikatnom trenutku

Pratite nas
Poseta srpskog šefa diplomatije Nikole Selakovića regionu Latinske Amerike bila je, pre svega, motivisana očiglednom željom Srbije da se i ona pozicionira u kontekstu geopolitičkih i geoekonomskih promena i da se, u tom smislu, približi Venecueli i zemljama u tom delu sveta koje su sve više u fokusu velikih sila, kaže politikolog, dr Rajko Petrović.
Komentarišući za Sputnjik turneju ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića po zemljama Latinske Amerike i njegov sastanak sa predsednikom Venecuele u Karakasu Nikolasom Madurom, Petrović kaže da je ova poseta jako dobro odmerena i tempirana imajući u vidu aktuelne geopolitičke okolnosti.
„Čitav latinoamerički prostor je sve više u fokusu kako manjih i srednjih država sveta, tako i onih najmoćnijih kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina, jer je reč o ogromnom prostoru sa preko 600 miliona stanovnika i u novoj preraspodeli moći na geopolitičkom i geoekonomskom nivou svima je važno da imaju što bolje odnose sa tim zemljama. Sama Venecuela je trenutno, a verujem da će tako biti i narednih meseci i godina, u fokusu svetske politike jer je reč o zemlji koja ima najveće svetske rezerve nafte, budući da je kriza oko dešavanja u Ukrajini proizvela širu energetsku krizu na globalnom nivou“, pojašnjava hispanista.

Srbija se približava latinoameričkim zemljama

Kako kaže, nema nikakve sumnje da je lider Venecuele danas jedna od najbitnijih političkih figura na svetu i da se mnoge države i državnici utrkuju da imaju sastanke sa njim.
„Maduro je nedavno imao turneju po Bliskom istoku, posetio je Tursku i Iran gde su ga dočekali najviši zvaničnici i gde je potpisao važne ugovore. Predsednik Venecuele je sve bitniji i Sjedinjenim Državama i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, sve više ga žele kao partnera, a ne kao neprijatelja, naravno zbog energetskog potencijala koji Venecuela ima, pa je naša prva zvanična poseta Venecueli nakon 12 godina utoliko značajnija“, ocenjuje Petrović.
Razgovor ministra Selakovića sa Madurom i venecuelanskim ministrom spoljnih poslova potvrdili su ono što je, smatra naš sagovornik, i do sada bila praksa - da su dve zemlje čvrsto opredeljene za poštovanje međunarodnog prava i za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih međunarodno priznatih zemalja.
„Venecuela je svih ovih godina dosledno i beskompromisno, čak i u najtežim situacijama u kojima se nalazila poput 2019. godine tokom svoje unutrašnje krize, uvek glasala u interesu Srbije u različitim međunarodnim organizacijama i institucijama, i to se sigurno neće promeniti“, napominje Petrović.

Produbljivanje ekonomske saradnje

Ono što je Srbiji potrebno je, ukazuje hispanista, da se produbi ekonomska saradnja sa Venecuelom, koja sa 30 miliona stanovnika predstavlja veliko potencijalno tržište za našu robu:
„Sa druge strane Venecueli je, kao i generalno svim latinoameričkim zemljama, od velikog interesa da sarađuju sa evropskim zemljama, uključujući i našu, pa mislim da je ovo početak jedne intenzivnije saradnje, pre svega u oblasti ekonomije. Takođe, u kontekstu energetske krize bilo bi jako dobro razmatrati potencijalne opcije da i Venecuela u dogledno vreme bude jedan od snabdevača naftom naše zemlje.“
Prema njegovim rečima, turneja srpskog šefa diplomatije u Latinskoj Americi se slobodno može okarakterisati kao istorijska.
„On je došao povodom inauguracije novog predsednika Kolumbije Gustava Petra, ali je to iskoristio i razgovarao sa nekim od najviših političkih predstavnika Paragvaja, El Salvadora i Kostarike. Posetu je započeo na Kubi gde je takođe utvrđeno da dve zemlje nemaju nikakva otvorena pitanja i da bilateralna saradnja na političkom planu fantastično funkcioniše. Dakle, cela turneja ministra Selakovića u Latinskoj Americi je jako dobro iskorišćena da se unapredi ekonomska i svaka druga saradnja sa tamnošnjim državama“, zaključuje Rajko Petrović za Sputnjik.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, sa kojim je razgovarao o daljem jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa dveju zemalja. Šef srpske diplomatije zahvalio je Maduru na čvrstoj i principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nedvosmislenoj i bezuslovnoj podršci koju nam ova država pruža u međunarodnim organizacijama po pitanju od najvišeg nacionalnog značaja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala