- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski ambasador: Vreme je da se SAD probude

© AFP 2023 / PETER PARKSProtest na Tajvanu zbog dolaska Nensi Pelosi
Protest na Tajvanu zbog dolaska Nensi Pelosi - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Vreme je da se Sjedinjene Američke Države probude i prestanu sa uzaludnim pokušajima da očuvaju hegemoniju, koja svakim danom sve više gubi značaj i poverenje narodnih masa, izjavio je za Sputnjik kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhui.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Tajvansko pitanje je najvažnije, ključno i najosetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima. Pelosijeva je treći po važnosti političar u SAD. Doletela je na Tajvan američkim vladinim avionom, otvoreno zastupala SAD i priznala da je to bila zvanična poseta. Istovremeno, Diplomatska progresivna partija Tajvana je objavila da je ova poseta označila veliki progres u tajvansko-američkim odnosima“, istakao je Hanhui.

Prema njegovim rečima, to jasno pokazuje da je poseta Pelosijeve postala velika politička provokacija zbog veće saradnje Tajvana i SAD.

SAD se ne libe ničega

„To u potpunosti krši princip ‘jedne Kine’ i odredbe tri zajednička kinesko-američka saopštenja. Ovaj suludi korak stvorio je tenzije u Tajvanskom moreuzu, naneo štetu brzom i stabilnom razvoju Azijatsko-Pacifičkog regiona, a takođe predstavlja jak politički udarac kinesko-američkim odnosima“, objasnio je on.

Ambasador je naglasio da se SAD „ne libe nijednog sredstva, igraju na kartu Tajvana, kako bi time obuzdali Kinu“.
Diplomata je ocenio da su vežbe Narodnooslobodilačke vojske Kine neophodna mera za obuzdavanje zavere Tajvana i SAD i da su u skladu sa međunarodnim zakonima i praksom.
© AP Photo / CCTVKineska vojska ispaljuje rakete tokom vežbi u Tajvanskom moreuzu
Kineska vojska ispaljuje rakete tokom vežbi u Tajvanskom moreuzu - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Kineska vojska ispaljuje rakete tokom vežbi u Tajvanskom moreuzu
On je takođe dodao da odnosi Kine i SAD mogu postojati jedino ako su zasnovani na uzajamnom poštovanju, mirnom suživotu, uzajamnoj saradnji i bez konfrontacije.

„Kina poziva Vašington da prestane da se meša u tajvansko pitanje i u unutrašnje stvari Kine, kao i da prestane da na bilo koji način podržava separatizam na Tajvanu, obećavajući jedno, a radeći drugo“, zaključio je ambasador.

Hanhui je zahvalio Moskvi na podršci nakon posete Pelosijeve i istakao da je Kina spremna da nastavi da zajedno sa Rusijom brani međunarodni poredak, zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija.

Cilj trgovinsko-ekonomske saradnje Kine i Rusije - 200 milijardi dolara

Prema njegovim rečima, rusko-kinesko trgovinska-ekonomska saradnja demonstrira održivi rast, bez obzira na složenu globalnu situaciju, a obim bilateralne trgovine može da dostigne novi rekordni nivo od 200 milijardi dolara do kraja tekuće godine.
Istakao je da se trenutno odvija uspešna saradnja u strateškim oblastima kao što su energetika, nuklearna energija, vazduhoplovstvo, kosmos, bazna infrastruktura, digitalne tehnologije.
© AFP 2023 / STRKineski juan i američki dolar
Kineski juan i američki dolar  - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Kineski juan i američki dolar
Ambasador je takođe dodao da će Kina nastaviti da povećava razmenu u nacionalnim valutama u trgovini sa Rusijom i naglasio da dve zemlje već dugo godina koriste nacionalne valute u bilateralnoj trgovini.
Naglasio je da se udeo juana u bilateralnoj trgovini između Rusije i Kine povećao sa 3,1 odsto u 2014. godini na 17,9 odsto u 2021. godini.

Poseta Pelosijeve Tajvanu

Pelosi je u okviru azijske turneje boravila u kratkoj nenajavljenoj poseti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.
To je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.
Peking je ocenio da se radi o provokaciji i grubom mešanju u unutrašnja pitanja. Ubrzo posle toga Kina je počela velike vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu.
Zastava Kine - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
SVET
Peking: Nećemo dozvoliti Americi da vrati svet u stanje u kojem će vladati zakoni džungle
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Kina: Visoko cenimo stav Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala