- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako gledati nebeski spektakl: Kiša meteora stiže večeras

CC BY 2.0 / Jenly Chen / Milky Way and Perseid meteor over Mauna KeaMlečni put i meteorski roj Perseida iznad Mauna Kea
Mlečni put i meteorski roj Perseida iznad Mauna Kea - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše svetla i zagađenja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Od 9. do 13. avgusta, moći ćemo tokom noći da vidimo svetlosne tragove na nebu – meteorske kiše. Samo podsećaju na kišu jer iznad nas proleti i do 80 meteora na sat. Ali da bi se u potpunosti uživalo u ovoj neobičnoj pojavi, važno je odakle ćemo je gledati.
Astronomi ovu nebesku kišu pažljivo prate pa promene unose u tabelu koja se svakodnevno ažurira.

Kako nastaju meteorske kiše

Komete koje prolaze kroz Sunčev sistem, naročito kada se nađu u blizini Sunca, za sobom ostavljaju čestice pod nazivom meteroidi.
Te čestice onda ulaze u našu atmosferu, potom i sagorevaju. Nebeska kiša nas podseća na zvezde padalice, koje paraju nebo ostavljajući tragove svetlosti.
Meteorski roj poznat pod nazivom Perseidi dolazi od komete Svift-Tatl, čija orbita može biti u najudaljenijoj tački od Sunca, kada seže do iza Plutona, a najbliža relativno blizu Zemlje. Putanju oko Sunca kometa pređe za 133 godine.
Kada kometa Svift-Tatl priđe Suncu, njegova toplota je zagreje i omekša, pa na svojoj putanji pušta čestice i stvara meteorski roj Perseida, što je poslednji put zabeleženo 1992. godine.

Kako posmatrati Perseide

Nije potrebna posebna oprema da biste videli kišu meteora.
Predlog astronoma je da budete dovoljno daleko od svetlosti velegrada, našim očima potrebno je petnaestak minuta da se priviknu na mrak. Moramo se naoružati strpljenjem, meteori se mogu pojaviti na bilo kom delu neba, prenosi RTS.
Meteorska kiša - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Spektakl na noćnom nebu: Kako je otkrivena meteorska kiša Perseidi /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala