- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Vašington post“: Rusija preuzela kontrolu nad rudama u Ukrajini vrednim 12 hiljada milijardi dolara

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaRudnik, Donbas
Rudnik, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2022
Pratite nas
Rusija je tokom specijalne operacije u Ukrajini preuzela kontrolu nad rudnim bogatstvom Ukrajine, čija se vrednost procenjuje na najmanje 12,4 biliona dolara, objavio je „Vašington post“. Prema navodima, nastala situacija ima direktne posledice po energetsku bezbednost Zapada.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U članku se navodi da je situacija analizirana na zahtev lista kanadske kompanije „SekDev“, specijalizovane za procenu geopolitičkih rizika.
Prema pisanju lista, reč je o „skoro polovini“ vrednosti resursa na „2.209 nalazišta, koje je kompanija proučila“.
U skladu sa navedenim zaključcima, Ukrajina je do danas izgubila 63 odsto nalazišta uglja, 11 odsto nalazišta nafte, 20 odsto nalazišta prirodnog gasa, 42 odsto nalazišta metala i 33 odsto nalazišta retkih zemnih elemenata i drugih kritični važnih minerala, uključujući litijum.
Pojašnjava se da je jedan deo tih resursa pripao Rusiji još nakon njenog ujedinjenja sa Krimom 2014. godine.
Kako je za list izjavio suosnivač „SekDev“ Robert Maga, nastala situacija ima direktne posledice po energetsku bezbednost Zapada.
„Ako Evropljani ne mogu brzo da diverzifikuju izvore nafte i gasa, ostaće u velikoj meri zavisni od ruskih ugljovodonika“, istakao je ovaj kanadski politikolog.
U članku se takođe navodi da će to što je Ukrajina izgubila kontrolu nad delom nalazišta nafte i gasa, retkih zemnih metala, neophodnih za proizvodnju određenih visokotehnoloških proizvoda, može da „oteža potragu Zapadne Evrope za alternativama uvoza iz Rusije i Kine“.
Na kraju, „Vašington Post“ citira jednog od ukrajinskih stručnjaka, po čijem mišljenju, prema najgorem scenariju razvoja situacije za Kijev, zemlja neće biti u stanju da održi industrijsku ekonomiju.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ugalj u skladištu fabrike Kaskad u Kemerovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Pred njim je budućnost: Koliko je bogat Donbas
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2020
U Evropi nikad više gasovoda, a potreba za ruskim gasom i dalje raste
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala