- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Višecevni raketni sistem Grad Narodne milicije DNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Medvedev posetio Donbas, Eksplozije na zapadu Ukrajine

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 169. dan. Ruska vojska saopštila je da Kijev planira da pošalje u Harkov u kaznenu ekspediciju za građane lojalne Rusiji. Šef IAEA Rafael Grosi učestvovaće na sastanku Saveta bezbednosti UN o Zaporoškoj nuklearki. Proteklog dana oboreno je sedam raketa „Himars“ u Hersonskoj oblasti i devet ukrajinskih dronova.
Kaver za infografiku o vojnoj situaciji u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
RUSIJA
Specijalna operacija ─ kakva je trenutna situacija u Ukrajini i Donbasu
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:53 11.08.2022
Eksplozije u Ternopoljskoj oblasti, zapadna Ukrajina. Vazdušna opasnost objavljena na celoj teritoriji Ukrajine.
19:55 11.08.2022
18:07 11.08.2022
Rudnik "Zasjadko" u Donjecku ostala je bez struje usled granatiranja sa ukrajinske strane, saopštilo je Ministarstvo energetike. Pod zemljom se nalazi 29 rudara.
17:44 11.08.2022
Ukrajinskoj vojsci se sprema "kotao" kod Donjecka, saopštio je zvanični predstavnik Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.
"Niko nema nameru u ovom trenutku da ulazi u Avdejevku. Ona će biti opkoljena, naše snage i sredstava napreduju severno od tog mesta, kako bi opkolili ukrajinske vojnike, ekstremiste koji ostaju u gradu. Oni će biti zarobljeni", rekao je Basurin.
U međuvremenu, ruska vojska je ušla u industrijsku zonu Soledara i Artomovska. Područje sela Peski za sada nije u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga. Dve trećine Marinke kontrolišu snage DNR. Vojska napreduje i u području Gorlovke, kao i u pravcu Zajceva.
15:54 11.08.2022
15:38 11.08.2022
15:36 11.08.2022
15:28 11.08.2022
Obnova Ukrajine će biti mnogo šira od "Maršalovog plana" i koštaće milijarde dolara, dok se zaključenje mira nalazi isključivo u kompetenciji Ukrajinaca, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na konferenciji za štampu.

„Samo ukrajinski predsednik, vlada, parlament, ukrajinski narod mogu da kažu: ovo je odluka koju smatramo ispravnom. Na osnovu toga, prinudni mir neće biti uspešan... Ovo je očigledno, sa moje tačke gledišta, I zato postoji velika potreba da nastavimo da finansijski i vojno podržavamo Ukrajinu, isporukama oružja, kao što smo to činili do sada. I istovremeno, moramo da se pozabavimo pitanjem rekonstrukcije – infrastrukture, zgrada, institucija... Ove dramatične ruševine, koštaće milijarde“, rekao je Šolc, dodajući da je „to ogroman zadatak koji se vrlo slobodno opisuje kao veliki ’Maršalov plan’“.

15:18 11.08.2022
15:12 11.08.2022
Potpredsednica vlade Ukrajine Irina Vereščuk saopštila je da obavezna evakuacija stanovništva neće se ograničiti na teritoriju Donjecke Narodne Republike, već će se vršiti i u drugim regionima.
Kako je navela, obavezna evakuacija iz Donjecke oblasti je bila prva i jedina, ali će se nastaviti i na drugim teritorijama – može biti izvedena i u Zaporoškoj, Hersonskoj i Harkovskoj oblasti koje, po njenim rečima, mogu ostati bez grejanja i struje u periodu jesen-zima.
Ona je dodala da će biti evakuisano oko pola miliona ljudi.
14:49 11.08.2022
Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je pozvao da se u Zaporošku nuklearku pošalje međunarodna misija u čijem sastavu bi bili predstavnici IAEA i vojni eksperti UN.
„Pozvao sam da se u Zaporošku nuklearnu elektranu pošalje međunarodna misija uz pratnju IAEA. Predložio sam da se u nju uključe vojni eksperti UN, jer za procenu vojne pretnje militarizaciji objekta moraju biti specijalisti sa odgovarajućom stručnošću“, rekao je Kuleba.
14:39 11.08.2022
Velika Britanija će isporučiti Ukrajini veći broj višecevnih bacača raketa dometa do 80 kilometara i visokopreciznih projektila M31A1, piše agencija „Rojters“ pozivajući se na izjavu ministra odbrane Velike Britanije Bena Volesa.
„Ovo je poslednja tranša vojne pomoći koja će omogućiti Oružanim snagama Ukrajine da nastave da se brane“, rekao je Voles.
14:17 11.08.2022
14:14 11.08.2022
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je na uvođenje tehnološke izolacije Rusije potpunim ograničavanjem isporuke uvoznih delova i rezervnih delova neophodnih za ruski vojno-industrijski kompleks.
„Pitanje izvoza komponenti i proizvoda dvostruke namene u Rusiju. Ovaj tok tehničke pomoći mora biti potpuno zaustavljen. Mora postojati efikasan mehanizam za kontrolu bilo kakvih isporuka u Rusiju kako se ne bi propustio nijedan detalj koji može da se iskoristi za granatiranje“, rekao je Zelenski govoreći na donatorskoj konferenciji saveznika Ukrajine iz nordijskih zemalja.
Prema njegovim rečima, da nije bilo uvoznih delova – elektronike, optike i mnogih drugih delova strane proizvodnje koji se koriste za izradu raketa, dronova, opreme za vezu, oklopnih vozila, Rusija ne bi imala borbeno sposobnu vojsku u savremenim uslovima.
14:04 11.08.2022
13:58 11.08.2022
U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije LNR ukrajinske snage pretrpele su velike gubitke u ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštio je portparol Narodne milicije Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko.
Prema njegovim rečima, ubijeno je do 45 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet oklopnih tranpostera, osam specijalnih vozila i jedan borbeni položaj.
13:56 11.08.2022
12:56 11.08.2022
U aglomeraciji Artjomovsk-Soledar-Seversk je tokom specijalne operacije zabeležen niz pozitivnih pomaka, saopštio je oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
„Postoje značajni uspesi koji govore da se može sa optimizmom gledati na ono što se dešava, na budućnost“, rekao je on za „Prvi kanal“.
On je istakao da su „naše jedinice već ušle u naselje Artjomovsk sa severoistoka, tamo su se utvrdile i nastavljaju uspešno da napreduju u dubinu ovog naselja“.
Što se Soledara tiče, jedinice su takođe značajno napredovale tokom proteklog dana i može da se govori da se nalaze u blizini centra grada Soledar. Kada je u pitanju Seversk, tamo je situacija malo drugačija, tamo su sada vojnici savezničkih snaga na ranije zauzetim položajima.
„Istovremeno, međutim, beležimo vatrene položaje neprijatelja, potiskujemo i sistematski uništavamo i ljudstvo i tehniku protivnika“, rekao je Maročko.
09:58 11.08.2022
Ukrajinske snage su u protekla 24 časa ispalile 423 granate iz artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122 milimetra, kao i iz minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.
Gađana su područja 10 naselja DNR. U granatiranju su poginule četiri osobe, a 20 je ranjeno. Oštećena su 53 stambena objekta i 12 objekata civilne infrastrukture.
Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije uništeno je tri vozila, dva oklopna transportera i do 40 pripadnika ukrajinskih snaga. Neutralisana su dva neprijateljska vatrena položaja u rejonu naselja Krasnogorovka i Marjinka.
09:39 11.08.2022
Datum referenduma o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Rusije biće određen čim bude garantovana bezbednost i sloboda izražavanja, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.
„Datum referenduma je sekundaran. Važno je mišljenje i želja ljudi da se vrate u svoju istorijsku otadžbinu, u Rusiju. Stanovništvo traži da se referendum održi što je pre moguće, ali datum će biti određen čim uvidimo da su u regionu garantovani bezbednost, sloboda izražavanja i transparentnost rezultata“, istakao je Rogov.
Prema njegovim rečima, referendum će biti održan čim sva ta tri principa budu sprovedena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala